Haberler

Kyoto imzasına inanılmaz gerekçe

Tarih: 10 Haziran 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Yeşim Özdemir
Kyoto’nun neden imzalanmasına karar verildiğini bir de Çevre ve Orman Bakanı Veysi Eroğlu’ndan duyun. Çevre ve Orman Bakanı Veysi Eroğlu’nun Kyoto Protokolü’nü bunca zamandır neden imzalanmadığına verdiği cevaplar kamuoyunu şaşırttı. AKP Hükümeti’nin konuya yaklaşımını açıklamaları ile ele veren Eroğlu’na göre meğerse Kyoto Türkiye’ye ciddi yükümlülükler getirmiyormuş. Ve hükümet bunun için protokolü imzalama kararı almış. Tabi protokolün imzalanmasında Eroğlu’nun ciddi bir katkısı var. Çünkü anlatımlarına göre Eroğlu, tüm raporları incelemiş ve aslında protokolün yükümlülük getirmediğine karar vermiş. Eroğlu’nun bu açıklamalarına çevre örgütlerinden tepki gecikmeden geldi.

Niye imzalayalım?...
‘Doğrusu ben de daha önce ‘Kyoto bize büyük sorumluluk yükleyecek’ diye düşünüyordum. ‘Gelişmekte olan ülkeyiz, niye imzalayalım, niye onaylayalım’ diyordum. Tüm raporları dikkatlice okuyunca, bunun böyle olmadığını fark ettim. Bu yüzden onaylanmasına karar verdik” şeklinde düşündüğünü, inceledikten sonra yaklaşımının değiştiğini söyleyen Eroğlu, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle ilgili, üzerine düşen görevi yaptığını iddia etti. Eroğlu, ‘Sera gazı yutak alanı olan orman alanlarını çoğaltmak için ellerinden geleni yaptıklarını, Dünyada orman alanı azalırken, Türkiye’de arttığını ileri sürdü. 2012 yılı sonuna kadar 2.3 milyon hektarlık bir alanın ağaçlandırılacağından, yaklaşık 2.5 milyar fidan dikimi gerçekleşeceğinden bahseden Eroğlu, bu şekilde oluşturulacak orman alanlarının, yılda 120 milyon kilogram karbondioksiti yutacağını kaydetti. Yakında 40-45 hidroelektrik santralinin temelinin atılacağından söz eden Eroğlu, 10-15 gün içinde 10 milyar kilovat/saate yakın potansiyelin temelinin atılacağını ifade etti.

Hükümet sorumluluk almak istemiyor

Hükümetin küresel iklim değişikliği konusunda alacakları önlemleri izleyecekleri yol haritasını ortaya koyması gerektiğini belirten Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Öz “Enerji politikaları konusunda izlenen senaryoları biz Greenpeaca olarak ortaya koyacağız. Hükümet antlaşmaya taraf olmakla birlikte yapılan açıklamadan da anlaşılacağı gibi sorumluluk almak istemiyor.”şeklinde konuştu. Kyotoya taraf olunsun ya da olunmasın küresel iklim değişikliği konusunda gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Öz, halkı geleceklerine sahip çıkmaya çağırdı. Kyoto’ya taraf olan hükümetin antlaşmanın getireceği sorumlulukları sorgulamak yerine küresel iklim değişikliğine ilişkin güçlü politikalar oluşturulmasını dışa bağımlılığı azaltacak ulusal kaynaklara yatırım yapılmasını talep etti.

Kyoto çözüm değil
Kyoto’nun küresel iklim değişikliğine çözüm olmayacağını düşünen TMMOB Çevre Mühendisleri Oda Başkanı Yılmaz Kilimci, öte yandan Bakan’ın açıklamasını onaylamadığına dikkat çekti. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiği üzerinde duran Kilimci, karbondioksit borsası oluşturularak gelişmiş ülkelerin diğer ülkelerin haklarını ellerinden alacağına değindi. Türkiye’de enerjinin sanayi sektöründe daha fazla kullanıldığını enerjide tasarrufa gidilmesi gerektiğini anlatan Kilimci, sorunların bir bütün olarak ele alınmasını enerji konusunda daha ciddi adımlar atılmasını talep etti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.