Haberler

Tarihi şehirler Mevlana hoşgörüsünde buluştu

Tarih: 11 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Semra Hoyraz
11. Dünya Tarihi Şehirler Konferansı Konya'da başladı. Konferansa dünyanın dört bir yanından 700'ü aşkın belediye başkanı, büyükelçi, konsolos ve devlet adamı katılıyor. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, her yıl büyük düşünür Hz. Mevlana'nın çağrısına uyan milyonlarca insanın Konya'ya geldiğini söyledi. 

11. Dünya Tarihi Şehirler Konferansı Konya Dedeman Otel'de düzenlenen törenle başladı. Konferansa Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Dünya Tarihi Şehirler Birliği Başkanı Daisaku Kadokawa, birliğe üye yerli ve yabancı belediye başkanları, büyükelçiler, konsolos, devlet ve bilim adamları katıldı.

Mehter takımının mini konseriyle başlayan konferansta, Konya ile ilgili hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından, ney dinletisi sunuldu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "İnsanlığın barışı aradığı bir dönemde Hz. Mevlana'nın şehrinde, yaşayan tarihi mirasın korunması için düzenlenen konferans çok anlamlıdır. Geçmişi 9 bin 400 yıl öncesine dayanan bir şehirde yapılan bu toplantı, dar kapsamlı ulusalcı bakıştan kurtularak daha üst bir kimliğe sahip olmamıza yardımcı olacaktır ve bizi geçmişimizle bir bütün olarak anlamaya sevk edecektir. Ayrıca gelecekte yapılacak şehirleşme ve yapılaşmada tarihi mirasın bir sentezi olarak yapılmasına yardımcı olmaktadır. Konya tarihinde onlarca medeniyete ev sahipliği ve başkentlik etmiş bir kenttir ve bu mirası hala koruyabilen nadir şehirlerdendir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin izleri hala sokaklarımızda görülebilmektedir. Bu toplantının tarih, kültür ve medeniyetler şehri olan Konya'da yapılmasından büyük bir mutluluk duyuyor, katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi. 

Tarih insanlığın ortak mirasıdır 
Dünya Tarihi Şehirler Birliği Başkanı ve Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa'nın konuşmasının ardından kürsüye gelen Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu ise, her yıl büyük düşünür Hz. Mevlana'nın çağrısına uyarak dünyanın dört bir tarafından insanların Konya'ya geldiğini söyledi. Yazıcıoğlu, "Bu yıl da tarihi şehirlerin tarihi ve kültürel miraslarına ışık tutacak ve geleceğin yerel yönetim anlayışına yol haritası olacak bir konferansa ev sahipliği yapması bizleri sevindirmiştir. Tarihi ve kültürel miraslar sadece bulundukları ülke ve halkı için değil tüm insanlığın ortak mirasıdır. Çünkü artık sınırların kalktığı ve giderek globalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Dünya vatandaşlığının ve medeniyetler ittifakının konuşulduğu günümüzde bu konferansın insanlık barışı için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Kentler ve yapılar insanların sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmışlardır. Farklı etkenler farklı ihtiyaçları doğurmuş, bu nedenle yapılaşmalar arasında yıllar geçtikçe değişimler gözlenmiştir. Bu tarihi dokunun günümüz ihtiyaçlarını karşılaması, çevre ve yaşam kalitelerinin artırılması gerekmektedir. Yaşayan tarihi mirasın gelecek nesillere aktarılmasında bu konferansın çok önemli bir adım olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından halk oyunu ekipleri, çeşitli yörelere ait halk oyunlarını sergiledi. 13 Haziran'da tarihinde sona erecek olan konferans boyunca 16 sunum yapılacak. Ayrıca yuvarlak masa toplantıları sırasında da 18 sunum gerçekleşecek. Bilimsel toplantı ve atölye çalışmalarının yanında Konya'nın tarihi ve kültürel dokusunu misafirlere aktarmak adına bazı etkinlikler ve gezi programları da gerçekleştirilecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.