Haberler

Londra, dünya ticaretinin merkezi

Tarih: 11 Haziran 2008 Kaynak: Radikal
Güçlü, güvenli ekonomisi, hareketli mali pazarları, standardı yüksek yasal ve politik yapısıyla Londra, 2008’in de lider şehri. MasterCard Worldwide tarafından yapılan Global Ekonominin Merkezleri Araştırması’na göre, Londra dünya ticaretinin merkezi olurken, Doğu Avrupa kentleri arasında sayılan İstanbul 75 şehir arasında 64. sırada yer aldı. Küresel ekonomide söz sahibi 25 şehrin 19’u ise Avrupa’da bulunuyor.

MasterCard Worldwide tarafından, dünyada ticaret alanında başı çeken şehirleri belirlemek üzere yaptırılan Global Ekonominin Merkezleri (Centers Of Commerce) Araştırması’na göre, Londra küresel ekonominin en önemli şehri olarak konumlandırıldı. Dünya çapında 75 ülke baz alınarak gerçekleştirilen araştırmada, ilk 25’e giren şehirlerin yüzde 40’ı Avrupa kıtasındaki ülkelerde yer alıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, sıralamada ilk 10’a giren şehirlerden dördü, ilk 25 şehirden 10’unu Avrupa şehirleri oluşturdu. İlk 25’e giren Avrupa şehirler arasında, Londra (1.), Paris (7.), Frankfurt (8.), Amsterdam (10.), Madrid (11.), Kopenhag (14.), Zürih (15.), Stokholm (16.), Milano (20.) ve Berlin (23.) yer aldı.

Altısı Doğu Avrupalı
Doğu Avrupa ile Batı Avrupa arasındaki ekonomik farklılığı da gözler önüne serildiği araştırmada yer alan 28 Avrupa şehrinin sadece altısı Doğu Avrupa şehirleri arasında bulunuyor. Doğu Avrupa şehirlerinden Prag (49.), Moskova (51.), Budapeşte (52.), Varşova (59.), İstanbul (64.) ve Saint Petersburg (67.) sıralamaya giren şehirlerarasında yer aldı.
Yasal ve politik yapı, ekonomik istikrar, iş yapma kolaylığı, finansal akış, iş merkezi niteliği, bilgi yaratımı ve akışı ve yaşanırlık şehirlerin değerlendirilmesinde önemli kriterler arasında yer aldı. Araştırma içerisinde yer alan her şehir 43 gösterge ve 74 alt göstergeye göre puanlanıyor.

Madrid’in yükselişi
Araştırma sonuçlarına göre, Londra, ticaretin merkezi olarak yerini koruyor. Güçlü ve güvenli ekonomisi, hareketli mali pazarları ve uluslararası ticaretteki yüksek standartlarını destekleyen yasal ve politik yapısıyla Londra, 2008 yılında da Global Ekonominin Merkezleri Araştırmasında en üst sıradaki yerini aldı. Şehir üst sıradaki diğer şehirlerle kıyaslandığında, gelişme açısından en önemli bölge olarak birçok boyutta rakiplerine belirgin bir fark atıyor.

Madrid finansal liderliğini sürdürürken, Avrupa’daki Ticaret Merkezleri arasında konumu ilk beşe yükseltti. Kilit bir Avrupa şehri olarak Madrid, 2007 yılında dünyada 16. sırada iken 11. sıraya, Avrupa’da ise altıncı sıradan beşinci sıraya yükseldi.
İstikrarlı gayri safi milli hasılası, kambiyo rayici ve güçlü tahvil piyasası ile birleşen yüksek yaşam standartları ile Madrid, Londra, Paris, Frankfurt ve Amsterdam’dan sonra Avrupa’nın en önemli şehirleri arasına girdi.

Amsterdam, önemli bir Avrupa şehri olarak ortaya çıktı. Hisse senedi sahipliğinin yaratıldığı yer olarak tarihsel bir mali merkez olan Amsterdam, Avrupa’da dördüncü dünyada ise 10. sırada. Dünyadaki, en önemli istikrarlı ekonomilerden birisi olmasının yanında yüksek yaşam standartları, güçlü yasal ve politik yapısıyla Amsterdam’ın yükselişi, Avrupa’nın baskın bir küresel oyuncu olarak süren önemini yansıtıyor. Frankfurt’un bir sıra gerilemesi Doğu Avrupa’daki mali hizmetlerin değişimini yansıtıyor.

Frankfurt’un ilk 10 içinde yer alması 200 yıllık bankacılık tarihinin bir yansıması olmakla birlikte, 2007’de yedinci sıradaki konumundan 2008’de sekizinci sıraya gerilemesi, Doğu Avrupa’da finansal hizmetlerin gittikçe artan özerkliğini betimliyor. Paris sıralamada Frankfurt’u geçerek yedinci sıraya yerleşti. Paris’in yüksek eğitim seviyesi, ekonomik istikrar ve bilgi yaratımı yanında uluslararası ve yerel hava yolculuğunda merkez olma özellikleri onu 2008 İndeksi’nde Frankfurt’un önüne taşıdı ve Frankfurt’u 2007’deki konumundan bir adım gerileterek sekizinci sıraya düşmesine yol açtı. Fiili İndeks derecelendirmesinde en yüksek gelişmeyi Moskova gösterdi. Moskova’nın gelişimi, yükselen ekonomisini ve Doğu Avrupa’da önemli rolünü yansıtıyor. Londra’ya göre yıllık bazda yapılan kıyaslamada en önemli artışı sağlaması, Doğu Avrupa’nın küresel ekonomide artan önemini gösteriyor.

Şanghay’ın atağı
Global Ekonominin Merkezlerinde ilk 25’in içinde sekiz Asya şehri yer aldı. Tokyo, Singapur, Seul, Sidney, Hong Kong, Osaka, Taipei ve Şangay Global Ekonominin Merkezleri sıralamasında ilk 25 içinde yer alarak, Asya’nın küresel ekonomideki önemli rolünü ortaya koydu. Şangay sekiz basamak atlayarak, en önemli global şehirler arasında yerini aldı ve dünyanın en kalabalık ve en hızlı gelişen şehirlerinden birisi olarak 2007’de 32. sıradayken, bu yıl 25. sıraya yükseldi.

Yedi Latin Amerikalı
Ekonomik istikrarı, yasal ve politik yapısı ve artan yaşam kalitesi ile Çin’in gelişmekte olan ekonomisini destekleyen Şangay’ın atılımı, bir küresel gelişme merkezi olarak hem Çin hem Asya ekonomileri açısından önemini gösteriyor. Şangay’ın yıldızı parlıyor.

Latin Amerika küreselleşmeye ve daha rekabetçi olmaya devam ediyor. Latin Amerika’daki yedi şehir, Global Ekonominin Merkezleri olan 75 şehir arasında yer aldı. Bu şehirler arasında Santiago güçlü iş ortamı, istikrarlı yasal ve ekonomik sistemiyle başı çekiyor. Sau Paulo ise finansal pazar hacmi ile küresel bazda ilk 20 içinde yerini alarak iyi bir skor elde ediyor. Dünyada gelişen ilk beş şehir arasında yer alan Bogota iddialı. Bogota’nın istikrarlı ekonomisi ve artan hayat standartları, şehre Latin Amerika’da izlenmesi gereken bir konum kazandırıyor.

Dubai, Doğu’nun lideri
Güçlü iş ortamı ile Dubai Orta Doğu’nun lideri konumunda. Bölgedeki hava ve kargo trafiğinin merkezi olması ve esnek iş ortamı Dubai’yi gelişmekte olan firmalar için ideal bir konuma taşıyor. Ayrıca, Dubai’nin politik ve yasal yapısı, Orta Doğu’da küresel iş yapmak isteyenleri kendine çekiyor. New York ve Şikago bölgesel üstünlüklerini koruyor. Küresel olarak ilk 10 içinde sadece iki Kuzey Amerika şehri yer aldı. New York ve Şikago, güçlü mali pazarların ve ABD’ndeki iş ortamının avantajını sağlıyorlar.

Yaşanılır şehir Vancouver
Vancouver dünyada en yaşanılır şehir. Vancouver’a ek olarak iki Kanada şehri, Toronto ve Montreal de yaşanabilirlik açısından dünyanın ilk 20 şehri arasında yer alıyor. Yaşanabilirlik kişisel özgürlük, iklim, boş zaman aktiviteleri ve diğer hayat standardı faktörlerine göre değerlendiriliyor. Los Angeles ilk on arasındaki yerini kaybetti. Los Angeles’ın 2007’de 10. sıradayken 2008’de 17. sıraya düşmesi küresel finansman hizmetlerindeki rolüne bağlı olan faktörlerden ve Avrupa şehirlerinin bilgi yaratımı alanında güçlenmelerinden ileri geliyor. Ancak yine de, Kuzey Amerika‘da New York, Şikago ve Toronto’dan sonra dördüncü sırada yer alıyor.

Araştırmayı Goldberg yaptı
Dr Michael Goldberg, raporu, birçok önemli araştırmacıyla birlikte hazırladı.

MasterCard Worlwide tarafından gerçekleştirilen Global Ekonominin Merkezleri Araştırması, dünyanın 75 şehrini 7 farklı yönüyle değerlendiriyor. Yasal ve politik yapı, ekonomik istikrar, iş yapma kolaylığı, finansal akış, iş merkezi niteliği, bilgi yaratımı ve akışı ve yaşanırlık şehirlerin değerlendirilmesinde önemli kriterler arasında yer alıyor.

Araştırma nasıl yapıldı?
Araştırma içinde yer alan her şehir 43 gösterge ve 74 alt göstergeye göre puanlanıyor. MasterCard Global Ekonominin Merkezleri Araştırması Dr. Michael Goldberg’in başkanlığını yaptığı, ekonomi, sosyoloji ve kentsel çalışmalarda dünyaca ünlü uzmanlardan oluşan araştırma heyeti tarafından oluşturuldu.

Goldberg, Kanada, ABD ve Asya’da iş çevrelerine ve hükümetlere danışmanlık yapmış, 16 farklı ülkede 50 üniversite ve araştırma enstitüsünde dersler vermiş, dokuz kitap ve 200’den fazla akademik ve profesyonel makalenin yazarlığını veya eş yazarlığını yapmıştır. Meraklısı için raporun tamamı www.mastercardworldwide.com/insights adresinden temin edilebilir.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.