Haberler

Nükleer enerji şart

Tarih: 12 Haziran 2008 Kaynak: Türkiye
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, Bakan Eroğlu’na plaket sundu. Çevre Bakanı Eroğlu, bundan sonra plaket vermek yerine her plaket için bir ağaç dikilmesini istedi.

Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Enerji açığımızı kapatmak için birtakım elektrik üretim tesisleri kurmamız şart diye düşünüyorum” dedi.

Bakan Eroğlu, İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümünce Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen “İTÜ 11. Endüstriyel Kirlenme Kontrolü Sempozyumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, son zamanlarda çevre adına güzel gelişmeler yaşandığını, 2 Haziranda Kyoto Protokolü’nün kabul edilmesine dair metni Bakanlar Kuruluna sunduğunu hatırlattı. Veysel Eroğlu, Türkiye’de son 20 yıldır tüm hükümetler ve belediyelerin hava kirliliğinin azaltılması konusunda büyük çabalar harcadığına işaret ederek, hava kirliliği konusunda 81 ilin merkezinde hiçbir problemin kalmadığını bildirdi.

Veysel Eroğlu, 2003 yılında çıkardıkları “Su Kullanım Hakkı Anlaşmaları Yönetmeliği”ne işaret ederek, bu yönetmeliğe göre 1400 firmanın hidroelektrik santrali kurmak için başvuruda bulunduğunu söyledi. Eroğlu, 1400 hidroelektrik santralinin kurulması durumunda yılda 60 milyar kilovat saat enerji elde edileceğini ifade ederek, bu alana özel sektörün girmesiyle yaklaşık 8 milyar dolarlık bir paranın kazanılacağını belirtti. Enerji verimliliği konusuna da değinen Eroğlu, şehirlerde ısınma kaynaklı enerji kullanımında israfın var olduğuna, binaların yüzde 90’ının da ısı yalıtımının bulunmadığına dikkati çekti. 

Dışa bağımlılık biter 
Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Eroğlu, “Şu anda Türkiye’deki enerjinin yıllık artışı yüzde 8.3 civarında. Dünyada bu ortalama yüzde 2 civarında. Enerji açığımızı kapatmak için birtakım elektrik üretim tesisleri, başta hidroelektrik olmak üzere, rüzgar ve termik santral, hatta nükleer enerji santralları kurmamız şarttır diye düşünüyorum. Bizim enerji ihtiyacımızın büyük bir kısmı dışa bağımlı. Yüzde 55’i doğal gaza bağlı. Doğal gaz fiyatları da petrole bağlı olarak sürekli artıyor. Elektrik fiyatını belli bir seviyede tutmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için mutlaka yeni enerji tesisleri kurulması şart” şeklinde konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.