Haberler

Yalın mekânlar

Tarih: 12 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özlem Pak Işıngör
Modern, saf ahşap mobilyalar, çekici ve baskın karakteriyle öne çıkıyor. İlk andan itibaren kullanıcısını cezbederek bir tutkuya dönüşüyor. Mekânlara yalınlık ve yaşanmışlık hissi katıyor...

Sanat ve zanaat, yani Avrupalıların deyimiyle “Art and Craft”, bir araya gelerek, zamansız bir stili meydana getiriyor. Zanaatkârlık ve modern üretim tekniğini birleştiren bu stil, 1950’lerde ortaya çıktı.

Doğal görünüşünün yanı sıra modern çizgileriyle son yılların en çok değer kazanan bu stili anlaşılan gelecek yıl da dikkat çekecek. Alıştığımız lüks kavramına yeni bir boyut kazandırmakla kalmıyor, dekorasyonda kullandığınız ürünün doğal halini koruyarak hayatımıza sokuyor. Pozitif olma temasını vurgulayan bu tasarımların arkasında Matthew Hilton, Sefer Çağlar ve Seyhan Özdemir gibi başarılı tasarımcıların imzasını görüyoruz.

Doğal malzeme ile üretilen mobilyalar, mekânlara yalınlık ve yaşanmışlık hissi katan tarzları ile modern çizgide ahşabın sıcaklığını ortaya çıkarıyor. De La Espada, Autoban, Atlantico, Horm, e15 gibi markaların destekleyerek yaygınlaştırdığı stil, kullanıldığı mekânda güçlü bir etki yaratıyor. Çekici ve baskın karakteriyle ilk andan itibaren kullanıcısını cezbederek bir tutkuya dönüşüyor. Bu öyle bir tutku ki, diğer tarzların önüne geçerek insanın yaşam stili haline geliveriyor.

Modernizm ile birlikte daha dayanıklı ve sade formlarla hayatımıza giren masif mobilya, eski tarihlerden bu yana kullanım açısından üretici ve tüketici için önemli bir tercih nedeniydi. Bugün ise küresel ısınma çerçevesinde tasarımcılar, ağacı ve bitkiyi deforme etmeden doğal haliyle şekillendiriyor, firmalar da uzun ömürlü ve doğal kalması için özel bir cila uyguluyor. Bu sayede çarpıcı doku ve görselliğe sahip ürünler elde ediliyor.

Tik, e15 firmasının özel bir teknikle elde ettiği yanık ceviz, meşe, rattan, bambu, LCC’nin tercih ettiği Yan Lipao bitkisi masife hayat veren yeni kaynaklar. Uzakdoğulu üreticiler rattan, bambu ve Yan Lipao gibi uzun ömürlü bitkilerle ürettikleri ürünlerle piyasada hâkimiyet kurma çabası içinde bir adım öndeler.

Doğal dokusu ve görünümü ile mekâna yalınlık ve sıcaklık katan bu stili, uygularken abartılı detaylardan uzak kalmaya çalışın. Zaten kullanacağınız her aksesuvar size fazlalık hissi verecektir. Bu stilin baskın karakterinden kaynaklanıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.