Haberler

Kyoto Meclis’te: Niye bu kadar acele ediyorsunuz?

Tarih: 12 Haziran 2008 Kaynak: Radikal
Vekiller, Kyoto tasarısını konuştu. Muhalefet: Acelenin nedeni BM?Güvenlik Konseyi üyeliği mi? İktidar: Kaç, kaç, nereye kadar?

Türkiye’nin imzalamaya karar verdiği ‘Kyoto Protokolü’yle ilgili yasa tasarısının görüşmeleri komisyon görüşmeleri hararetli başladı. Muhalefet, iktidarı aceleci davranmakla suçlarken AKP‘liler “Nereye kadar kaçacağız? diye yanıt verdi.

Kyoto Protokolü’ne Türkiye’nin de katılmasını öngören kanun tasarısı, dün Meclis Çevre Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyon Başkanı Haluk Özdalga, protokolün onaylanmasının, Türkiye’nin sanayileşme ve kalkınma çabasını olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Özdalga, “Kimse, protokolle bugünden yarına köklü değişiklikler beklemesin” dedi.

Toplantıya katılan Dışişleri Bakanlığı, AB Genel Sek-reterliği, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri protokolün onayına destek verirken, TOBB Temsilcisi İsa Elverdi de hazırlık yapılmadan uygulamanın ağır yükümlülükler getirebileceği endişesini dile getirdi.

Greenpeace Akdeniz Temsilcisi Hilal Atıcı ise “Bir yerde bomba ihbarı geldiğinde öncelikle kim tarafından konulduğuna bakmaz, o bombayı etkisiz hale getirmeye çalışırız. İklim değişikliğe de buna benziyor. Öncelikle iklim değişikliğini engellememiz gerekir. Bu nedenle protokole taraf olunması çok önemli” dedi.

AKP’li Nusret Bayraktar, yükümlüler konusunda kamu ve özel sektörün endişeleri olduğunu söyledi. MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan da, “Gönlümüz katılmaktan yana ama endişeler de var. Aceleye gelmiş gibi seziyorum. Yoksa BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için mi aceleye getiriliyor?” görüşünü savundu. AKP Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise bu eleştirilere karşı “Nereye kadar kaçacağız? Hangi canlının sağlığı önemsiz? Bugün bunun maliyetinin 50 milyar dolar olduğu söyleniyor, peki üç-beş yıl sonra 150 milyar dolara çıkarsa ne olacak? Dünyanın gittiği tarafa doğru gidelim” diye konuştu.

2012’ye kadar yükümlülük belli değil
Komisyon Başkanı Özdalga ise bu konuda ‘bilgi kirliliği’ olduğunu belirterek, 2012 yılına kadar 177 ülkenin ne tür yükümlülükler alacağının belli olmadığını, bunun Aralık 2009 tarihine kadar yapılacak çalışmalarda ortaya çıkacağını vurguladı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.