Haberler

ODTÜ, Gökçek’i yalanladı: Kızılırmak zehirli

Tarih: 12 Haziran 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Belediyenin Kızılırmak suyu için ODTÜ’nün adını kullanarak halkı kandırdığını açıklayan Rektör Akbulut, “O rapor bize ait değil. Bizim analizlerimize göre Kızılırmak’ta tehlikeli oranda arsenik var” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, zararlı olduğunu gösteren raporlara rağmen, geçen hafta, haber vermeden 21 gündür Kızılırmak suyunu şehir şebekesine verdiğini “kimse ishal olmadı” diyerek açıklamasının ardından, olay bugün vahim bir noktaya ulaştı. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Kızılırmak suyunun “temiz” olduğu iddiasına, ODTÜ’ye yaptırılan analiz raporlarını kanıt gösterdi. Ancak ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, söz konusu raporun ODTÜ’ye ait olmadığını, ODTÜ’nün yaptığı analizlere göre Kızılırmak suyunda limitin iki katı fazla arsenik olduğunu bildirdi; “İspat etmezlerse, halkı aldatmaktan, hem de bizim adımızı halkı aldatmaktan yasal işlem yapacağız” dedi.
Haberin devamı

Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Prof. Akbulut, şunları söyledi:

“Bize ispat etmeleri gerekir. Etmedikleri takdirde halkı aldatmaktan, hem de bizim adımıza aldatmaktan dolayı yasal işlem başlatmak zorundayız. Kendilerine de bunu yazıyla bildirdim. ‘Bu raporu bize iletin, bizim böyle bir raporumuz yok, aksi takdirde hakkınızda yasal işlem yapacağız ve suç duyurusunda bulunacağız’ dedim. Belediye, hiçbir zaman ODTÜ olarak bizden su analizi istemedi.

Şişedeki Su Kızılırmak'tan mı?
“Başka kurumlar bize su getirmiş olabilir. Fakat o suyun Kızılırmak’tan gelip gelmediği bizi ilgilendirmez. Biz, getirilen şişedeki suyun analizini yapmış oluruz. Bu da onun Kızılırmak suyu olduğu anlamında değildir. Analizi yapan kurum, numuneyi kendisi almak zorundadır.”

Kızılırmak'ta Limitinin İki Katı Arsenik Var
Kızılırmak suyuna ilişkin kendilerinin yaptığı analizlerle, Belediye’nin “ODTÜ yaptı” iddiasıyla yayınladığı analiz raporundaki değerlerin birbirini tutmadığını da kaydeden Akbulut, şöyle devam etti: “Limitin iki katı arsenik varken, o rapor limitin onda biri olarak gösteriyor, ’0.1 arsenik var’ diyor. Halbuki bu gerçek dışı. Bizim cuma günü yaptırdığımız analize göre limitin iki katı arsenik var.

Arsenik Henüz Şehre Ulaşmamış
“Şehir suyunda arsenik yok, ama Kızılırmak’ta tehlikeli oranda arsenik var. Şu ana kadar Ankara’nın suyuna arsenik ulaşmamış. Cuma günü barajdan üç ayrı yerden analiz yaptık, üçünde de limitin iki katı arsenik var.”

ASKİ: İsteyen Tahlil Yaptırsın
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç ise, Ankara’ya Kızılırmak’tan getirilen suyun son derece sağlıklı olduğunu, çeşitli kurumlar tarafından yapılan analizlerle de bu durumun kanıtlandığını iddia ederek, “İsteyen her türlü sivil toplum kuruluşu ya da çeşitli odalar Kızılırmak suyunun tahlilini rahatlıkla yaptırabilir” dedi.

ASKİ’nin yayın organlarında ve internet sitesinde yer alan çeşitli üniversite ve kurumlar tarafından Kızılırmak suyunun “temiz” olduğuna ilişkin tahlillerin yer aldığını bildiren Kılıç, “Kızılırmak suyuna ODTÜ tarafından yapılan su tahlili de bunlar arasında yer alıyor. Kimya Mühendisleri Odası, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’ne Kızılırmak suyunun tahlilini yaptırmış.Çeşitli internet sitelerinde ve basında yer alan bu analiz raporlarına biz de kurumun bazı yayınlarında yer verdik” diye konuştu.

"Her Zaman Bilime Saygı Duyduk" 
ODTÜ tarafından da bizzat Kızılırmak suyunun tahlilinin yapılabileceğini ifade eden Kılıç, her zaman bilime saygı duyduklarını ve ODTÜ’nün de bilgisinden yararlanmak istediklerini söyledi. Kılıç, “Kızılırmak suyunda insan sağlığını tehdit eden ne ağır metal ne de arsenik gibi herhangi bir oluşum söz konusudur. ODTÜ kurum olarak yasal bir girişimde bulunacaksa biz de gereği neyse yaparız” dedi.

Rektör: O Su Neyin Nesi?
Rektör Akbulut da, Kılıç’ın “Kimya Mühendisleri Odası’nın ODTÜ’de analiz yaptırdığı” açıklamasına karşı şunları söyledi: “Kimya Mühendisleri Odasının getirdiği numuneyi ben almadım ki... Analiz şöyle olur: Bize analiz için gelinir, biz de gider yerinden numune alırız. Bize gelen o şişedeki analizidir. Bana pet şişe suyunu getirebilirsin, ‘Kızılırmak’tan aldım’ diye. Analiz yaptırırsın sonra da ‘ODTÜ’nün Kızılırmak raporu budur’ dersin. Kimya Mühendisleri Odası’nın nereden numune aldığını, bu suyun neyin nesi olduğunu ben bilemem. Ben sadece bana verilen şişenin analizini yaparım. Buna, ‘ODTÜ raporu’ denilemez. Numuneyi ben almadığım zaman o rapor benim değildir.”

ASKİ Genel Müdürlüğü, ASKİ, ODTÜ, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, DSİ ve Hıfzıssıhha Kurulu tarafından “Kızılırmak suyunun insan sağlığını tehdit etmediğine dair yapılan analiz sonuçlarını” açıklamıştı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.