Haberler

Raporlar birbirini tutmuyor

Tarih: 13 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut’un, Kızılırmak suyunu üç ayrı noktadan aldıkları numunelerle test ettikleri ve arseniğin limit değerin iki katı çıktığını açıklaması başkentlileri korkuttu. Belediyenin diğer kurum ve kuruluşlardan aldığı raporlarda farklı sonuçlar çıkması kafa karıştırıyor.

Ankaralıların kullanımına sunulan Kızılırmak suyundaki “arsenik” miktarı korkuturken, Anakent Belediyesi “sağlığı etkileyecek bir durum olmadığını” iddia ediyor. Ancak belediyenin tahlil yaptırdığı farklı kuruluşların analizlerinde, “arsenik” miktarındaki dikkat çekici farklılık, “kafaları karıştırıyor.”

Belediyeye bağlı Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) yaptırdığı farklı analizler, daha önce belediyenin yayın organlarında ve çeşitli basın - yayın kuruluşlarında yer almıştı. “Kızılırmak suyunun onaylandığı” propagandasıyla verilen bu raporlarda, arsenik miktarı her kurumca farklı sunuluyor. Bu kurumların raporları ASKİ’nin internet sitesinde de bulunuyor.

Farklı kurum ve kuruluşların bulduğu arsenik oranları şöyle:
• Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Gıda Güvenliği ve Beslenme Araştırma Müdürlüğü: Litrede 11.48 mikrogram.

• ASKİ Genel Müdürlüğü Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığı Su Kalite Kontrol Şube Müdürlüğü: Litrede 8 mikrogram.

• Gazi Üniversitesi: Litrede 0 mikrogram.

• Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü: Arsenik ölçümüne yer vermedi.

Belediye: Farklı çıkması normal
Ankara Anakent Belediyesi ise raporlarda farklı miktarlarda arsenik oranı çıkmasının “normal” olduğunu savunarak, bunun numune alınan tarihe göre değişebileceğini öne sürdü. Anakent Belediyesi, şu açıklamayı yaptı: “Arsenik tüm su kaynaklarında, mevsimlere ve yağış rejimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilen bir maddedir. Zaman zaman Çamlıdere ve Kurtboğazı ham sularında da arseniğe rastlanmaktadır. Kesikköprü Barajı suyunda 4 Aralık 2007 tarihinde ASKİ tarafından alınan numunede de arsenik oranı 8 mikrogram/litre olarak ölçülmüştür. Yönetmeliklerde izin verilen değer ise 10 mikrogram/litredir. İvedik Arıtma Tesisleri’nde, havalandırma ve alüminyum sülfat ile çöktürme metotları sayesinde, yüzde 92 oranında arsenik giderimi sağlanmaktadır. Tesisimizde bulunan ancak şu anda ihtiyaç olmadığı için kullanmadığımız kireçle yumuşatma metoduyla da yüzde 95’in üzerinde arsenik giderimi mümkün olmaktadır. Ankara’nın şebeke suyundaki arsenik miktarı 1 mikrogram/litredir.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.