Haberler

Gıda ve konutta büyüyecek

Tarih: 13 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
Plastik ambalaj üreten Papiks'i alan grup, yeni yatırımlarla kapasitesini artıracak, İzmir'de iş merkezi, rezidans ve otel projelerini hayata geçirecek.

Orkide markası ile Türkiye gıda sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan ve son yıllardaki ataklarıyla Türkiye'nin en büyük 500 firması arasında sürekli yükselen Küçükbay Grubu, gelecekte stratejik sektörünü gıda ve gayrimenkul olarak belirledi. Plastik ambalaj üretimi yapan Papiks firmasını satın alan, yeni yatırımlarla kapasitesini artıran Grup, gayrimenkulde de İzmir ve İstanbul'daki projeler üzerine yoğunlaştı. Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, İstanbul'da Beşiktaş ve Ortaköy'de iki gayrimenkul satın aldıklarını, ilk etapta 10 kişilik profesyonel bir pazarlama ekibi ile İstanbul ayağını da kurduklarını söyledi. Grup, İstanbul ile Türkiye pazarında, yurtdışı pazarlarda daha etkin olmayı hedefliyor.

Yeni Projeler

Gıdada yeni yatırımlarla büyümelerini sürdürdüklerini dile getiren Küçükbay, bu amaçla ilk etapta Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde plastik ambalaj üreten, Metin Uslu'ya ait Papiks firmasını satın aldıklarını söyledi. Papiks'in ambalaj üretim kapasitesini günlük 15 tondan 30 tona çıkaracaklarını anlatan Küçükbay, bunun için 5 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti. Gıdada yeni açılımlarda da bulunabileceklerini vurgulayan Küçükbay, kendilerine uygun ve pazarlarına hitap eden yeni firma satın almaların da olabileceğini ifade etti. Küçükbay, mevcut tesislerinde de 15 milyon dolarlık yatırımla yenileme ve kapasite artırıcı yatırım yapacaklarını dile getirdi.

Tarım Ürünleri
Kemalpaşa'da 100 bin metrekare alana sahip arazilerinde 22 bin 500 metrekarelik bir tahıl depolama yatırımı yaptıklarını dile getiren Küçükbay, tahıl ürünleri ihracatı ve ithalatı yapabileceklerini vurguladı. Tarım ürünlerinin ön plana çıkması, özellikle gelişmiş ülkelerin organik ürün talebinin artması nedenliyle tarım ürünleri üretimine de girmeyi planladıklarını açıklayan Küçükbay, "Organik ürünlerde ABD, Japonya ve Avrupa ülkeleri için büyük bir potansiyel var. Kemalpaşa başta olmak üzere Türkiye'de bu konuda üretim yaparak ihracat gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

Önemli Projeler
Gayrimenkul sektöründe de önemli projelere imza atacaklarını belirten Küçükbay, İzmir'de özellikle yeni kent merkezinde iş merkezi, rezidans ve otel projelerini hayata geçireceklerini söyledi. Halen Salhane'deki iş merkezi inşaatlarının sürdüğünü anlatan Küçükbay, gayrimenkul yatırımlarını şöyle sıraladı: "Salhane İş Merkezi'ni yıl sonunda tamamlayacağız. Kordon'da süren rezidans inşaatımız da yıl sonuna kadar tamamlanacak. Adliye yakınlarında da 10 bin metrekarelik bir arsa aldık. Burada da gökdelen boyutlarında bir iş merkezi kuracağız. Ayrıca Alsancak Limanı'nın karşısında, Sümerbank'ın eski tesislerinin karşısında da 10 bin metrakarelik bir arsamız var Burada da iş merkezi ile birlikte otel yatırımı yapabiliriz. Gıda Çarşısı'da da yer alan arazimize de iş merkezi kuracağız. Bu yatırımlarla ilgili proje çalışmalarımız sürüyor. 2009'da inşaatlara başlamayı planlıyoruz."

Profesyonel Ekip 
Gayrimenkul'de İstanbul'u da unutmadıklarını belirten Küçükbay, İzmir'deki Orkide Alışveriş Merkezi ve tütün deposunu Zorlu Grubu'na sattıktan sonra Ortaköy ve Beşiktaş'ta iki gayrimenkul aldıklarını kaydetti. Ortaköy'de bin metrekare alana sahip iş merkezini yenilediklerini ve burada İstanbul ofislerini oluşturacaklarını anlatan Küçükbay şöyle konuştu: "Burada ilk etapta 10 kişilik bir profesyonel bir ekip görev yapacak. Burası bizim İstanbul ayağımız olacak. Ayrıca Beşiktaş'ta da 2 bin 500 metrekare müstakil bir iş merkezi aldık. İstanbul dünya şehri. Bizim büyümemize katkı sağlayacak. Özellikle yurtdışı projelerimizi geliştirmemizi çabuklaştıracak. Şu anda şirket merkezimizi İstanbul'a taşımak gibi bir düşüncemiz ise, yok. Bunu zaman gösterecek."

Etiyopya'da üretim
İhracat gerçekleştirdiği Etiyopya'nın da İzmir Fahri Konsolosu olan Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Nil Nehri kıyısında verimli arazileri bulunan Etiyopya'da da yabancı bir ortakla tarımsal üretim planlıyor. Küçükbay, "Yurtdışında da üretim yapabiliriz. Bu konuda yeni Fahri Konsolosluk görevine atandığım Etiyopya'dan da teklif geldi. Nil Nehri kıyısındaki verimli arazilerinde tarımsal üretim yapmamız için arazi tahsis edeceklerini söylediler. Bu ülkede Hollandalı ve İsrailli firmaların üretimleri var. Biz de kesin kararımızı vermedik ama burada yabancı bir ortakla üretime sıcak bakıyoruz" diye konuştu.

Piyasalar sıkıntılı
Son dönemdeki siyasi ve ekonomik gelişmeleride değerlendiren Ahmet Küçükbay, insanların kafasındaki soru işaretleri yüzünden piyasanın sıkıntı yaşadığını söyledi. Türkiye'nin ne yazık ki, hiç olmaması gereken tartışmalar yaşadığını ve bu nedenle çok zaman kaybedildiğini vurgulayan Küçükbay, "Türkiye böyle bir görüntü vermemeli. AB ile ilişkilerimiz, dünya ile uyumumuz bu dönemde çok olumsuz etkilendi. Bizim en büyük amacımız milli gelirimizi birkaç bir dolar artırmak olmalı. 'Yatırım ortamını daha da iyileştirirek insanlarımıza iş bulmak için neler yapmalıyız' bunu konuşmalıyız. Türkiye stratejik olarak çok iyi bir konumda. Bunu iyi değerlendirerek, ekonomimizi daha da büyütmeliyiz" diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.