Haberler

Öşvank Kilisesi'nin Restorasyonu

Tarih: 13 Haziran 2008 Kaynak: TRT Haber
Erzurum'un Uzundere İlçesi Çamlıyamaç Köyü'nde bulunan tarihi Öşvank Kilisesi Gürcistan tarafından restore ettirilecek.

Uzundere Kaymakamı Bedrettin Özmen, 963-973 yılları arasında Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David ve Prens Bagrat tarafından inşa ettirilen ve haç planına göre yapılan bölgedeki en büyük tarihi kilisenin geçen yıl Türkiye ile Gürcistan arasında yapılan protokol sonucu Gürcistan tarafından onarılmasına karar verildiğini hatırlattı.

Türkiye'nin de Öşvank Kilisesi'nin onarımına karşılık Gürcistan'da bulanan Türklere ait tarihi bir binanın restorasyonunu yapacağını anlatan Özmen, onarımı yapılacak kilisenin çevresindeki binaların temizlendiğini belirterek, "Kilisenin çevresinde sadece 2 ev kaldı. Onlar da kamulaştırılarak yıkılacak" diye konuştu.

Tarihi kilisenin 1985 yılında koruma altına alındığını sözlerine ekleyen Özmen, kaçak kazılar nedeniyle kilisenin zarar gördüğünü, ayrıca geçmişte kiliseye ait kesme taşların bazılarının vatandaşlar tarafından bilinçsizce yerlerinden sökülerek kullanıldığını söyledi.

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, Öşvank Kilisesi'ni her yıl 2 bini aşkın Gürcü turistin ziyaret ettiğini belirterek, "Bu kilise Gürcüler için çok önemli" dedi.

Yörenin sahip olduğu turizm potansiyeli içinde en önemli tarihi eserlerin başında Öşvank Kilisesi'nin geldiğini kaydeden Özsoy, kilisenin onarımı sonrası burayı ziyarete gelecek Gürcü turist sayısında artış beklediklerini ifade etti.

Öşvank Manastırı'ndan günümüze ulaşan kilise, üç şapel, yemekhane ve el yazmalarının kopya edildiği ve korunduğu kütüphane binası bulunuyor.

Bölgedeki piskoposluk merkezlerinden biri olan kilisesinin 11. yüzyılda el yazmalarıyla ünlü önemli bir kültür merkezi konumunda olduğu ve bu önemini 15. yüzyıla kadar koruduğu da tarihi kaynaklarda yer alıyor.

1985 yılında Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınan kilise, sonradan eklenen batı bölüm hariç sahip olduğu 43.80x29.70 m. boyutları ile bölgedeki en büyük haç planlı Gürcü kilisesi olma özelliğini taşıyor.

Manastırın üç şapelinden sadece biri günümüze ulaşırken, kaçak kazılar ve bilinçsizlik yüzünden kilisenin sütun, taşları ile kabartma ve duvardaki işlemeleri zarar görmüş.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.