Haberler

İstanbul'un 2 bin yıllık tarihi Zeytinburnu'nda canlanıyor

Tarih: 13 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Muhammed Çimen
İstanbul'un 2 bin yıllık tarihini gün yüzüne çıkaracak Zeytinburnu Kültür Vadisi Projesi, adım adım hayata geçiriliyor. Yenileme projesi, Topkapı'dan başlayıp sur boyu devam ederek Zeytinburnu sahiline kadar uzanan 2 milyon 400 bin metrekarelik alanı kapsıyor.

Şu ana kadar Yenikapı Mevlevihanesi'nden Bizans surlarına kadar yok olmaya yüz tutmuş 37 eser restore edilmiş durumda. 1999 yılında çalışmalara başlandığını söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "Bu proje, tamamlandığında ziyaretçilerine mevlevihanesiyle, manastırıyla, camisiyle, surlarıyla, mezarlıklarıyla, köşkleriyle İstanbul'un 2 bin yıllık tarihi sürecini yaşatacak." dedi.

Zeytinburnu Belediyesi, Topkapı'dan başlayarak sur boyu sahile kadar olan bölgeyi Kültür Vadisi ilan etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte başlatılan çalışmalar sonucu Topkapı ile Yenikapı Mevlevihanesi'nin civarı gecekondu ve tamirhanelerden arındırıldı. 2 bin araç kapasiteli dört katlı iki adet yeraltı kat otoparkı, çocuk oyun alanları, gezi ve yürüyüş yolları, kafeteryalar, helikopter pisti, gösteri havuzları ve Osmanlı Sokağı'nı barındıran Topkapı Fetih Parkı'nın önemli bir kısmı tamamlandı. Projenin önemli diğer bir ayağını ise Yenikapı Mevlevihanesi oluşturuyor. Mevlevihanenin aşevi, çilehaneleri, misafirhanesi, mezarlıkları ve semahanesiyle tam teşekküllü bir külliye olduğunu belirten Başkan Yıldırım, "900 metrekarelik kapalı alana sahip olan semahane binasının tamamı ahşap olarak inşa edildi. Bu merkez tam bir kültür kompleksi olacak, ayrıca İstanbul Mevlevi Kültürü Müzesi olarak da kullanılacak." dedi. Mevlevihanenin 50 metre ilerisinde Merkezefendi Camii yer alıyor. 9 senedir düzenlenen Tıp Festivali burada gerçekleştiriliyor. Merkezefendi Mahallesi'nde ayrıca 14 dönümlük bir alanda 300'ü aşkın ekili ve etiketli tıbbi bitkiye sahip olan Tıbbi Bitkiler Bahçesi, ziyaretçileri ile buluşuyor. Amaçlarının vadiye gelenlere 2 bin yıllık tarihi yaşatmak olduğunu kaydeden Başkan Aydın, bölgenin turizme sağlayacağı katkıya dikkat çekiyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.