Haberler

Ortaköy’de otopark skandalı

Tarih: 16 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Aykut Küçükkaya
2002’de kasıt unsurunun öne çıktığı yangınla kullanılamaz hale gelen Ortaköy’deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’nun tarihi binasını (Fehime Sultan Yalısı-Naime Sultan Yalısı olarak da biliniyor) otel yapmak girişimi yargıya taşınırken resmi kurumlar arasındaki “acele” damgalı yazışmalar, tarihi yapıyla ilgili yaşanan skandalı ortaya çıkardı.

Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdaresi’ne ait tarihi eserin bahçesi, yangından 3 yıl sonra aylık 2 bin YTL karşılığında otopark işletmek üzere İstanbul Trafik Vakfı’na kiralandı. Bu kiralamadan bir süre sonra İstanbul Valisi adına İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya imzasıyla (19 Ocak 2006) İstanbul Emniyet Müdürlüğ’ne bir yazı gönderildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Halen yanık vaziyette olan yapının bahçesinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 05.11.1999 tarih ve 660 sayılı ilke kararına aykırı olarak ve yapının mevcut durumunun daha da tahrip olmasına neden olacak şekilde otopark alanı olarak kullanıldığı, bu nedenle kullanılan otoparkın İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 05.10.2005 tarih, 1018 sayılı kararına istinaden kaldırılmasına karar verildiği…”

Bu karar üzerine İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Emniyet Müdürlüğ’yle yaptığı kira sözleşmesini feshetti. Kaya tarafından emniyete gönderilen yazıda, “taşınmazın 15 gün içerisinde tahliye edilmesi” istendi.

Şirketi Vali Güler yönetiyor
Tarihi eserin bahçesi hâlâ otopark olarak kullanılıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğ’ne ait vakfı tahliye ettiren İstanbul İl Özel İdaresi, bu kez kendi şirketi aracılığıyla tarihi eserin bahçesinde otopark işletiyor. Otoparkı işleten İstanbul İl Özel İdaresi’ne ait ÖZİDAŞ şirketinin yönetim kurulu başkanlığını ise İstanbul Valisi Muammer Güler yürütüyor.

2002’deki yangından hemen sonra olay yerine gelerek incelemelerde bulunan dönemin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, eski okul müdürünün, bir süre önce Milli Eğitim Vakfı’na ait otoparkın işletmesinde yapıldığı iddia edilen usulsüzlükler nedeniyle açığa alındığını belirtmiş, olayda her türlü ihtimalin göz önünde bulundurulacağını söylemişti. Yangının çıkış nedeniyle ilgili sabotaj ihtimali üzerinde de duran emniyet güçleri, yangın sırasında okulda bulunan 4 kişiyi gözaltına almıştı. Daha sonra yapılan incelemelerde kasıt unsuru ön plana çıkmıştı.

Yangından önce operasyon yapıldı
İstanbul polisi, yangından sadece 10 gün önce, 2 Temmuz 2002 tarihinde, Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’nun bahçesindeki 250 araç kapasiteli otoparkın, saat 22.00’den 03.00’e kadar “Reina” adlı eğlence yeri görevlilerince çalıştırıldığı ve gelirin okul idarecilerince suiistimal edildiği iddiasıyla bir operasyon gerçekleştirmişti. Operasyonda, eğlence yerinin 7 otopark görevlisi ile ilköğretim okulunun 3 görevlisi gözaltına alınmış ve bu kişiler daha sonra sevk edildikleri savcılıkça serbest bırakılmıştı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.