Haberler

Kyoto protokolü ekonomiye 2012'ye kadar yük getirmez

Tarih: 16 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasının maliyetinin henüz hesaplanmadını belirterek, bunun için bir proje başlatıldığını açıkladı. Eroğlu, "Türkiye'nin üstlenmesi gereken yükümlülükler müzakereye açık" dedi.

Gelecek nesillere temiz ve daha yaşanabilir bir Dünya bırakılması için büyük önem taşıyan Kyoto Protokolü, çevreye zararlı atık ve gazların salınımında kısıtlama ve azaltma öngörüyor. Protokolü imzalayacağını açıklayan Türkiye'de de, zaman içinde milyarlarca dolarlık uyum yatırımı gerekiyor. Türkiye, bu yıl sonuna kadar Kyoto anlaşmasını imzalamazsa sürecin dışına çıkıp, sonraki dönemde şartları olduğu gibi kabullenmek zorunda kalacak.

Müzakere yapacağız
AKP hükümeti, 2009'da başlayacak süreçte devre dışı kalmamak ve şartları müzakere edebilmek için Kyoto Protokolü'nü imzalama kararı almıştı. DPT, iyi müzakere yapılmazsa Türkiye'nin milli gelirinde yüzde 10-37 arasında azalma olabileceğini düşünüyor. Enerji Bakanlığı'ndan Mart'ta AB'ye yollanan yazıda ise, "Kyoto'yu imzalarsak enerji politikası çöker. Doğalgazda Rusya ve İran'a bağımlılığı artar. Kömür santrallarını kapatmak zorunda kalırız. 20 milyar dolarlık ek yatırım yükü getirir" denilmişti. Müzakere edilmeden imza atılması durumunda oluşacak maliyet, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 10'uyla yüzde 37'si (40-148 milyar dolar) arasında öngörülüyor. Aslında Türkiye'nin karbondioksit emisyonu, birçok ülkenin gerisinde. ABD'de kişi başına karbondioksit emisyonu 20 ton, AB'de 8 ton, Türkiye'de ise 3 ton.

2012'ye kadar sorun yok
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise şunları söyledi: "Kyoto Protokolü tarafından öngörülen azaltım ya da sınırlama yükümlülüğü için Türkiye'nin potansiyelleri belirlenecek. Türkiye'nin kendi özel şartları doğrultusunda yükümlülükleri belirlenecek. Üstleneceğimiz yükümlülükler müzakereye açık ve Kyoto'ya taraf olunması halinde 2012 yılına kadar herhangi bir yükümlülük alınmayacak."

Türkiye neler yapacak
2012 sonrası dönem, önümüzdeki 1.5-2 yıllık süreçte müzakere edilecek.

Küresel ısınma etkilerine açık Türkiye'de kısa dönemde de bazı maliyetler ortaya çıkacak.

Bakan Eroğlu, 'Enerji verimliliği ve doğal kaynak kullanımı için çalışmalar yapılmalı' diyor.

Bu anlamda; nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi yatırımları öne çıkacak.

Endüstri, motorlu taşıtlar ve ısıtma kaynaklı sera gazını azaltacak mevzuat düzenlenecek.

Daha az enerjiyle ısınma, daha az enerji tüketen araçlar ve teknoloji sistemleri kullanılacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.