Haberler

4 bin kültür elçisi yetişecek

Tarih: 16 Haziran 2008 Kaynak: Milliyet
Eti-Çekül işbirliğiyle başlatılan ve geçen günlerde Beypazarı’nda ilki gerçekleşen Kültür Elçileri Projesi kapsamında, 2012 yılının sonuna kadar 4 bine yakın kültür elçisi yetişecek.

Genç kuşakların kültürel ve kişisel gelişimlerine destek vermek amacıyla başlatılan Eti-Çekül Kültür Elçileri Projesi uzun soluklu bir sosyal sorumluluk çalışması. 2012 yılı sonuna kadar devam edecek olan proje kapsamında, Türkiye’nin zengin kültürel mirasının korunması ve yeni kuşaklara unutulmaya yüz tutan değerlerimizin öğretilmesi hedefleniyor

İlk toplantı Beypazarı’ndaydı
Projenin ilk durağı olarak Ankara’nın Beypazarı ilçesi seçidi. Çekül Vakfı ve yerel eğitmenler tarafından seçilip eğitilen 30 altıncı sınıf öğrencisi, Beypazarı’nın değerlerini tanıttı. İlk toplantıya katılan Eti Şirketler Grubu CEO’su Hazım Ellialtı, Çekül Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Milliyet gazetesi gezi yazarı Fatih Türkmenoğlu proje kapsamında, gençlerin rehberliğinde Beypazarı’nı sokak sokak dolaştı.
Uzmanlardan eğitim alan gençler, yaşadıkları kentlere farklı bir bakış açısıyla bakmayı öğrenecek. Bu doğrultuda, kentlerinin “kültür elçileri” olacak, kültürel miraslarının değerine sahip çıkacaklar. Proje kapsamında, 2012 yılı sonuna kadar 77 merkezde yapılacak çalışmalarla 400’e yakın genç kültür elçisi olarak yetişecek. Böylece genç kuşaklar, zengin kültürümüzü ve onu korumanın önemini daha iyi anlayacak ve kendilerinden sonra gelenlere bunu aktaracak.

Ne dediler?

“Çocukların aktif rol almasını istiyoruz”
Hazım Ellialtı (Eti Şirketler Grubu CEO’su)
Gelecek nesillerin kültürel ve kişisel gelişimlerine destek vermek için çok önemli bir projeye imza atıyoruz. Amacı kültür elçileri yetiştirmek ve kültürel eğitimin öncelik haline gelmesi.
Önümüzdeki yıllarda, eğitim kurumları ve yerel yönetimler bu konuya eğilecek ve öncelikleri arasına alacaklardır. Müfredatlı özel kitaplar hazırlanacak. Ayrıca “abi-abla” olan çocuklar, bilgilerini bir sonraki elçilerle paylaşacak... Bu da projenin bir başka yönü. Çocukların temsil yetenekleri gelişecek, bilgileri pekişecek...
Kültürel ve doğal mirasımızı hoyratça tükettik; şimdi sahip çıkmanın zamanıdır.

“Bu proje bir seferberliktir”
Prof. Dr. Metin Sözen (Çekül Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı)
Kuşakların sağlıklı yaşaması için, geçmişle gelecek arasındaki bağın güçlü kurulması gerekiyor. Bireyin kendini tanıması, bu özel coğrafyanın oluşturduğu değerleri boyutlandırması ancak özgür bir ortamın varlığıyla anlam kazanır. Kültürel kimliğe, sürekliliğe, bunların tartışıldığı özgür ortamlara gerek var. Bu proje, kültürümüz ve çocuklarımızın geleceği için bir seferberliktir; bir dönüm noktasıdır.

“Çorbada tuzum olacağı için çok mutluyum”
Fatih Türkmenoğlu (Milliyet gazetesi yazarı ve TV programcısı)
Bu projede bütün merkezleri dolaşacak, çocuklarla onların kentlerini gezecek, onların gözünden yörelerini tanıyacağım. İstanbul buluşmalarında onlarla gezecek, gerekli durumlarda projenin sözcülüğünü gerçekleştireceğim.
Beş yıllık bir projeden söz ediyoruz. Bu benim için de ciddi bir bağlanma demek. Çorbada bir tutam tuz da benden olacağı için son derece mutluyum.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.