Haberler

Nemrut'a Özel Proje

Tarih: 16 Haziran 2008 Kaynak: Adıyaman Haber Yazan: Yılmaz Çoban
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı'nda restorasyon ve koruma çalışmaları 2007 yılı içerisinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülmeye başlandı.

2001 yılından beri Prof.Dr. Herman Brijder başkanlığındaki Hollanda'nın Amsterdam Üniversitesi kazı ve koruma çalışmalarını yürüten ekibin, Nemrut Dağı'ndaki çalışmaları durdurulmuştu. Turizm Bakanlığı ve ODTÜ yetkililerinin müşterek çalışması ile 2007 yılında Nemrut dağındaki koruma ve restorasyon çalışmaları, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden mimarlık restorasyon bölümü, endüstri ürünleri tasarımı, arkeometri, jeoloji, inşaat mühendisliği, şehir ve bölge planlama bölümlerinden 28 kişilik bir ekip ile yapıldı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü Restorasyon Programında Öğretim Üyesi Doç.Dr. Neriman Şahin Güçal, 2006 yılından bugüne Nemrut Dağındaki koruma programını ODTÜ tarafından yürütüldüğü söyleyerek,”Yaklaşık 40 kişilik bir ekip ile çalışıyoruz. Bu yılda temmuz ayının 23’ünden sonra Nemrut’a geleceğiz. Dağda 10–12 gün kalmayı planlıyoruz. O süre içerisinde kullanıma yönelik malzemeleri kıymetli olmayan taşlar üzerinde denemeler yapacağız. Kış koşullarında bütün yıl boyunca performansını gözleyeceğiz.12 Ağustos’a kadar da Adıyaman’da yapacağımız diğer yerleri incelemeye devam edeceğiz.” dedi.

"Bu sene 25 kişi kadar bir ekip ile olacağız. 12 kişi Nemrut'ta diğerleri Adıyaman Kahta Besni’de görev alacaklar. Nemrut için hazırlanmış özel bir proje. Dolayısıyla adı “Kommagene Nemrut Geliştirme Programı”. Koruma amaçlı bu tür programlar başka yerlerde var. Bu kapsamda bir proje Türkiye’nin ilk projesi. Kültür Bakanlığı'nın sahiplendiği ve onun sayesinde başlatılmış bir proje. Bu büyüklükte Türkiye’de bir proje yok. “şeklinde konuştu.

Projenin 2 ölçekten oluştuğunu söyleyen Güçal, "İlk ölçek Nemrut Dağı tümülüsünde ve yakın çevresinde yapılacak olan çalışmaları içeriyor. Bunların özellikle malzeme bozulmaları ve deprem analizleri jeolojik etütler ve korumaya yönelik müdahaleleri tarif edecek bir araştırma projesi bu ve bilimsel odaklı olacak. Buna paralel olarak da Nemrut Dağı'nın belgelenmesi ve çevre düzenlenmesi projesi hazırlanacak. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde Adıyamanlılar ve gelecek turistler için çevre düzenlemesi bakımında daha sağlıklı olmasını sağlamayı umuyoruz " dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.