Haberler

11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

Tarih: 16 Haziran 2008 Kaynak: Konya Hakimiyet
Konya'da yapılan 11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı sonuç bildirgesinde, birliğe üye kentlerin, tarihi şehirlerdeki kültürel sürekliliği sağlamak için, farklı kültürler ile somut ve soyut kültürel miras arasındaki dengeleri korumak adına daha çok çalışmayı vaat ettikleri vurgulandı.

Konferansın öğleden sonra başlayan ''Politikalar ve Değerlendirmeler'' başlığı altındaki toplantısında katılımcılar söz alarak, 3 gün boyunca ele alınan konulara ilişkin kısa değerlendirmelerde bulundu.

Ardından Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı Daisaku Kadokawa, birliğe üye ülkelerin kararıyla, 2010 yılında gerçekleştirilecek 12. Dünya Tarihi Kentler Konferansı'nın Japonya'nın Nara kentinde yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Söz alan, Nara Belediye Başkanı Akira Fujiwara, ''Birliğe üye tüm belediyelerimizi tarihi Nara kentimizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız. Konya Büyükşehir Belediyesi'ne kusursuz organizasyonu için teşekkür ederiz'' dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın ''Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır'' sözünün ardından konferansın sonuç bildirgesini okudu.

Bildirgede, günümüz dünyasında doğal afetler, çevresel tehlikeler, küreselleşme süreci, politik ve ekonomik çatışmalar sebebiyle, tarihi kentlerin şartlarının iyileştirilmesi, canlandırılması ve kültürel sürekliliğin sağlanması için kültürel mirasın daha dikkatli şekilde düşünülmesi gerektiği belirtildi.

''Doğal kültürel mirasımız, daha kaliteli kent yaşamı için vazgeçilmez bir varlık, ilham kaynağı ve kentsel değişimlerin ana unsurudur'' denilen bildirgede, şunlar kaydedildi:

''Tarihi Kentler Birliğine üye şehirler, yaşayan miras ve kültürel çeşitlilik bakımından eşsiz bir konuma sahiptir. Kültürel iletişimin ve çeşitliğinin, ortak dünya mirasını oluşturmadaki öncelikli yerini ve önemini destekliyoruz. Küresel ile yerel arasındaki çelişkinin, ortadan kaldırılmasının ancak tarihi şehirlere ait hususların anlaşılması, politik, ekonomik, doğal ve fiziki süreçlerin yorumlanmasıyla mümkün olduğunun farkındayız. Kentlerin kimliklerini koruyarak, mevcut durumlara, yeni şartlara adapte ederek, çağdaş kullanımlara uygun hale getirerek, uyumsuz özellikleri eleyerek tarihi kentlerimizi geleceğe nasıl taşıyacağımızı sormaya, kısa ve uzun vadede sorunlara çözüm aramaya devam edeceğiz.''

Bildirgede, ''Birliğe üye kentler olarak, tarihi şehirlerdeki kültürel sürekliliği sağlamak için, farklı kültürler ile somut ve soyut kültürel miras arasındaki dengeleri korumak adına daha çok çalışmayı vaat ediyoruz. Şehir yöneticileri olarak karşılıklı işbirliği yapmak, kültürel mirası korumak adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi, imkan dahilindeki en uygun araçları kullanacağımızı bildiriyoruz'' denildi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.