Haberler

'Demirde fiyat artışı konutlara yansıyacak' söylentisi sektöre hareketlilik getirdi

Tarih: 16 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Osman Balcı
Demir fiyatlarında son 6 ayda yüzde yüze varan oranda meydana gelen artışlarla sıkıntılı bir dönem yaşayan inşaat sektörü hareketli bir döneme girdi.

Yeni projelerde fiyatların yüzde 25 ile 30 artacağını düşünenlerin konut alımına yönelmesi önmüzdeki dönemdi inşaat sekötründe yeni bir canlılığın işareti olarak yorumlandı. Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, 2007 yılının son günlerinden itibaren inşaatların bünyesine giren ana malzeme konumundaki demirde yüzde yüz fiyat artışı yaşandığını hatırlattı. Bu artışa paralel olarak yeni projelere başlanamadığını kaydeden Babacan, "Bugün müteahhitlerin elinde fazla miktarda stok konut oluştu. Bu stoklara önümüzdeki günlerde malzeme fiyatlarındaki artışın yansıtılacağını düşünen tüketiciler, Mayıs ayında hiç beklenmedik şekilde konut alımına yöneldi. Bu da durgun bir seyir izleyen sektörü hareketlendirdi. Müteahhitler Mayıs ayı içinde yaptıkları satıştan memnun." dedi.

Demir fiyatlarındaki artışa dikkat çekmek için Mayıs ayı başında konut üretimini durduracakları yönünde kamuoyunu bilgilendirdiklerini ve 8 ilde müteahhitlerin 15 gün süreyle iş yapmadığını vurgulayan Babacan, demir fiyatlarında belli bir seviyenin yakalanmasıyla inşaat sektörünün yeniden iş yapmaya başladığını kaydetti. Babacan, yıl sonuna doğru Çin ve Dubai'nin demir alımında durağan bir döneme girmesiyle yurtiçindeki fiyatların düşüşe geçmesini tahmin ettiklerini belirterek, "Biz fiyatların aşağıya inmesi veya yukarıya çıkmasından yana değiliz. Fiyatın aynı seviyede kalması yeni projeye başlayacakların önünü görmesi açısından önemli. Şu anda yapımına başlanan projelere artan girdi fiyatlarının yansıtılmasıyla gelecek yılın ikinci yarısında konut fiyatlarının özellikle yüzde 25-30 bugünden daha fazla olacağını söyleyebilirim. Bu durum elinde parası olup konut almak isteyenleri şimdiden stoktaki konutları almaya yöneltti. Konut fiyatları almaya düşünenler için oldukça cazip." diye konuştu.

Geçen yıldan bu yana konut üretimi yapan müteahhitlerin girdi fiyatlarındaki artışı tüketiciye yansıtmadığını da dile getiren Babacan, konut, imar, planlama yasasının çıkarılmasıyla müteahhitlik sektörünün tek çatı altında toplanacağını, bunun da konut envanterini çıkarmayı kolaylaştıracağını sözlerine ekledi.

Emlak sektöründe yaşanan hareketlilik emlakçılar tarafından da doğrulanıyor. Avşar Emlak Sahibi Fatih Avşar, son 5 ayda hem sıfır hem de ikinci el konutlarda müşteri bulmakta zorlanan sektörün son bir ayda satış yönünden iyi bir dönem yaşadığını kaydetti. Bunun temel sebebinin uzun süredir bekleyen tüketicinin sabrının kalmaması ve önümüzdeki günlerde konut fiyatlarının zamlanacağı düşüncesi olduğunu kaydeden Avşar, "Yaz döneminde evini değiştirmek isteyen, yeni bir ev almak isteyenler konut alımına yöneldi. 5 aydır acaba ne olacak? endişesi vardı. Beklemeyle bu endişenin ortadan kalkmadığını gören yatırımcı elindeki parasını konuta yatırmayı uygun gördü. İkinci el konut piyasasında da özellikle memur kesimi 100 bin YTL'nin altındaki konutlara yönelmiş durumda. İkinci elde de bir hareketlilik var." şeklinde konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.