Haberler

Kültür katliamını durdurun

Tarih: 17 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Aykut Küçükkaya
2002’de kasıt unsurunun öne çıktığı yangınla kullanılamaz hale gelen Ortaköy’deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’nun tarihi binasını (Fehime Sultan Yalısı-Naime Sultan Yalısı olarak da biliniyor) otel yapma girişimini yargıya taşıyan CHP, mahkemeye “545 sayfadan oluşan, halkın okul talebini gösteren imza dosyası” sundu. CHP’li İl Genel Meclisi üyesi Aydın Gürhan, yaşananları “kültür katliamı” olarak nitelendirdi.

İstanbul’da, Boğaz’ın kıyısında yaşanan olayı İstanbul İdare Mahkemesi’ne başvurarak yargıya taşıyan Gürhan, İstanbul Valiliği’ni dava etti. Mahkemeden, “İstanbul İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi’nin 9 Nisan 2008 tarih ve 2008-190 sayılı kararının ‘İl Özel İdaresi adına kayıtlı taşınmazın 25 yıllık kiralanmasına dair’ kısmının iptali ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini” talep eden Gürhan, dava gerekçesini gazetemize şöyle değerlendirdi:

“Yüz yıla yakın bir eğitim tarihi olan ve her yıl 1200 çocuğumuza eğitim veren bir kurumun ödeneğinin olmaması gibi gerekçelerle farklı amaçlara yönelinmesi kültür katliamından başka bir şey olmayacak. Şu aşamada kullanılamaz hale gelen ve kökleşmiş bir eğitimin yapıtaşlarını temsil eden yapının, kamunun talepleri doğrultusunda bir eğitim kurumu olarak devam etmesi İl Özel İdaresi’nin asli görevidir. Bu kurumun farklı bir mekânda eğitim vermesinin düşünülmesi dahi bir kültür katliamı olacaktır. Bu tür diğer okullar ve tarihi yapılar, konumları itibarıyla yatırımcıları bireysel çıkarları yönünden iştahlandırmakta, devamlı surette bu tür yapıları ya satın alma yönünde teşebbüslere sokmakta ya da kiralamak sureti ile amaçlarına ulaşmaktadırlar. Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu, hukuka aykırı surette, yüz yıllık köklü eğitim geçmişine karşın, okulu yakanları cezalandırmak yerine bu şahısları amaçlarına yaklaştırır yönde kararlar alınması kabul edilemez bir gerçeklik. Okul binası, yapısı itibarıyla bir otel olarak kullanılamayacak nitelikte. Bu sebeple eğitim ve kültürün temel taşlarından biri olan taşınmazın bir okul veya eğitim kurumu dışında başka bir amaca özgülenemeyeceği, taşınmazın bu amaç dışında 25 yıl gibi bir süre kiralanmasının ileride telafisi imkânsız bir zarara neden olacağı ve kamu zararı doğacağından kararın iptali gerekiyor.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.