Haberler

Yasa var uygulama yok

Tarih: 17 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özlem Güvemli
Türkiye’de evlerde, işyerlerinde, fabrikalarda, okullarda üretilen atığın yüzde 15’i geri kazanılabilir nitelikte. Her yıl ülke genelinde üretilen 30 milyon ton atığın 4 milyon tonu geri kazanılabilecek durumda olmasına karşın çöpe gidiyor. Çünkü 2005 yılında yürürlüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yaygın bir şekilde uygulanamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya yanaşmadığı yönetmelik kentte, sadece Kadıköy, Beşiktaş ve Pendik’te uygulanarak geri kazanım çalışması yapılıyor.

AB Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Direktifi’nden yola çıkılarak hazırlanan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, 1 Ocak 2005’te yürürlüğe girdi. Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve değerlendirilmesini içeren yönetmeliğe yerel yönetimler pek sıcak bakmıyor.

“Yetkilendirilmiş Kuruluş” olan ÇEVKO ile işbirliği yaparak yönetmeliğe uygun geri kazanım uygulamalarının yapıldığı İzmir ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri sınırları içinde 1.5 milyon nüfusa hizmet veriliyor. Geri kazanım uygulamasının geliştirildiği ilk turistik bölge olan Marmaris Belediyeler Birliği sınırları içinde yaklaşık 18 bin konut, 116 lüks otel, 30 restoran ve 2 marina geri kazanım sağlıyor.

Ankara’da Çankaya Belediyesi ilk aşamada 200 bin Çankayalı’nın 50 bin konutta ayrı topladığı ambalajları geri kazandırıyor. Yalova Belediyesi ile yürütülen çalışmalarda 40 bin nüfusa ulaşıldı. Balıkesir’de 25 bin konuttan ambalaj atıkları geri kazandırılmak üzere ayrı toplanıyor.

İstanbul’da Kadıköy Belediyesi, 8 bin konutta ve çok sayıda işyerinde 35 bini aşan nüfusun çöpten ayrı topladığı ambalaj atıklarını geri kazanıma sevk ediyor. İstanbul’da Beşiktaş ve Pendik, Antalya’nın Muratpaşa ilçeleri, Manisa ve Muğla belediyelerinde geri kazanım uygulamaları 2006 yazında başladı.

İzmir ve Bursa’nın ardından, Adana ve Konya, öncü büyükşehir belediyeleri olarak ÇEVKO ile işbirliği yapıyorlar. Ankara’da Yenimahalle ve Beypazarı’nda, Gaziantep’te Şahinbey’de yönetmeliğe uygun projeler hazırlanıyor.

Ambalaj atıkları uygun şekilde kaynağında ayrı olarak toplanıp, türlerine göre ayrıldıktan sonra, geri dönüşüm sanayiine sevk edilerek farklı şekillerde ekonomiye, yani hayatımıza tekrar dahil oluyorlar. Çöp zannederek attığımız şampuan şişesinden araba tamponu, süt kartonlarından masa-dolap gibi mobilyalar, alüminyum içecek kutularından uçak gövdesi bile yapmak mümkün.

1 ton kâğıdın geri dönüştürülmesi ile 17 adet büyük ağacın kesilmesi önlenmiş oluyor. Ayrıca kâğıt ve karton atıkların geri dönüşümü ile enerji tasarrufu sağlanıyor. Doğaya karışması 400-1000 yıl süren plastiği geri dönüştürerek petrol tüketimini önleyebiliriz. Bir alüminyum kutunun geri dönüşümü, içecek kutusunun birincil hammaddesinden üretimine göre yüzde 90 enerji tasarrufu sağlıyor. Kâğıdın geri dönüşümü ile üretimde yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlanır.

Avcılar’da geri dönüşüm uygulaması
Avcılar Belediyesi, ilçe sınırlarında üretilen kâğıt-karton, cam, plastik ve metal ambalaj atıklarının evsel atıklardan ayrı olarak toplanması ve geri kazanılması amacıyla “Geri Dönüşüm Projesi” uygulamasını başlattı. Avcılar’daki tüm okullara ve işyerlerine geri dönüşüm kutuları koydurtan Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacak projeye tüm Avcılar halkının katılımını istedi. Nüfusu 350 bin civarında olan Avcılar için hayati önem taşıyan proje, öncelikle Ambarlı Mahallesi, Denizköşkler Mahallesi, Merkez Mahallesi ve Cihangir Mahallesi’nde yaklaşık 2 bin 500 konutluk bir pilot bölgede uygulanmaya başlanacak. İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Çevre Kulübü’nden seçilen 20 kişilik eğitmen grubu, evleri teker teker dolaşarak hane halkına özellikle kaynağında ayırmayı yapacak olan ev halkına birebir uygulama hakkında bilgi verecekler. Eğitim sırasında verilen bilgileri içeren el broşürleri ve mavi poşetler de dağıtılacak.

İstanbul’da neden uygulanamıyor?
İstanbul, 32 ilçesi ve yoğun nüfusu nedeniyle oldukça zor bir kent. Çöp toplama işinden ilçe belediyeler sorumlu, ancak büyükşehir belediyesinin de koordinasyon görevi var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çöp toplama işini yan kuruluşu olan İSTAÇ’a yaptırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ÇEVKO ve İSTAÇ, yönetmelik çıktıktan sonra ilçe belediyeler ile toplantılar yaptı. İSTAÇ’ın önerisiyle İstanbul 10 bölgeye ayrıldı. İlgili bölgelerin ilçe belediyeleriyle ortak bir çalışma yapıldı. Ancak ilçe belediyeler ortak çalışmaya pek yanaşmadı.

İSTAÇ yerine başka firmalara bu işi kendileri ihale etmek istedi. İSTAÇ’ın yaklaşımları çok fazla kabul görmeyince İstanbul’da fazla yol alınamadı. İzmir’de ise örnek bir uygulamaya imza atıldı. İlçe belediyeler toplama sorumluluklarını İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de daha önce ambalaj atıklarının ayrı olarak toplanması için bir firma ile anlaşmıştı. Yönetmelik çıktıktan sonra ÇEVKO sürece dahil oldu ve yaygın bir uygulama sağlandı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.