Haberler

Archimedes Projesi Uluslararası Konferansı gerçekleştirildi

Tarih: 17 Haziran 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Eminönü Belediyesi, Haliç Belediyeler Birliği, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kalkınma Ajansı ile Venedik Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi liderliğinde AB fonlarına yönelik hazırlanan Archimedes Projesi desteğiyle gerçekleştirilen “3. Tarihi Yarımada Sempozyumu” dün tamamlandı.

İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu'nda üç günlük 11 oturum şeklinde düzenlenen ''3. Tarihi Yarımada Sempozyumu'', Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, İstanbul Valisi Muammer GÜLER, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet SELAMET, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat YALÇINTAŞ, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat ER Sempozyum Danışmanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Günay, İstanbul'un sadece Türkiye açısından değil, dünya açısından da önemli bir kent olduğunu ifade ederek, Asya'dan Avrupa'ya uzanan bu kentte uzun yılların ihmalinin bulunduğunu söyledi.

Günay, ''Artık Eminönü'nde sadece Eminönü'nden bahsetmiyoruz. Sur içine doğru genişlemiş, doğru bir coğrafyalandırma oldu, umarım doğru bir yönetim planını da burada geliştirebiliriz yakın bir gelecekte. Bu alanda imalatı mümkün olduğu kadar çıkarıp burayı bir tarih, turizm, eğitim, bilim merkezi halinde tutmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Ertuğrul Günay, bu alanda atılan adımların var olduğunu belirterek, ''Daha yapacak çok işimiz var. İsterseniz Topkapı Sarayı'nı bir merkez olarak alın dışarıya doğru yürümeye başlayın, isterseniz Haliç kıyısından içeriye doğru yürümeye başlayın, yol boyunca hepimizi rahatsız edecek olan, ihmal edilmiş, başlanmış bitirilmemiş, ne zaman bitirileceği belli olmayan, içimizden isyan yükselten çok şey var'' dedi.

Bizans Surlarından Topkapısına Tarihi Yarımada, Tarihin Oluşum Sürecinde Tarihi Yarımada, 2010 Sürecinde İstanbul’da Kültürel Miras Yönetimine Yeni Yaklaşımlar, Tarihi Yarımada’nın Kentlileşme Sürecinde Sosyo Ekonomik Değişim, Tarihi Yarımadada Tarihin Mekânsal Konumlandırılması, Tarihi Yarımada’da Kültürel Dokunun Oluşumu, Yenileme Alanları ve Haliç ve Yarımada’dan Tarihi Silüetler ve İzlenimler başlıklarıyla gerçekleştirilen oturumlarda konuşmacı, bilim kurulu üyesi ve oturum başkanları olarak, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Michel Bozdemir, Prof. Dr. Jean - Louis Bacqué-Grammont, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Archimedes Proje Danışmanı Dr. Aras Neftçi ve Dr. Coşkun Yılmaz yer aldı.

Archimedes Oturumu
Pazar günkü kapanış oturumundan bir önceki oturum, “Tarihi Yarım Adada Bir AB Projesi: Archimedes” idi. Başkanlığını İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Sözen’in yaptığı oturumda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden AB İlişkileri Müdürlüğü Archimedes Projesi Koordinatör Yardımcısı Ravza Kan, Eminönü Belediyesi AB İlişkileri Masası Koordinatörü ve Archimedes Projesi Koordinatör Yardımcısı Sezen Özgür’ün yanı sıra İTÜ Mimarlık Fakültesi, Archimedes Projesi Teknik Heyeti’nden Dr. Aras Neftçi ve Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü’nden Archimedes Projesi Teknik Heyeti’nden Yard. Doç Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu katıldı. Archimedes oturumunda konuşmacı olarak ayrıca, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kala, Tarihçi Yazar Necdet Sakaoğlu ve Üniversite Degli Studi Di Genova’dan Emiliano Bugatti ve Yeditepe Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Luca Orlandi de yer aldı. Archimedes projesine ilişkin tüm detayların ele alındığı oturumda, tarihi yarımadada yürütülen AB projeleri de tartışıldı.

Tarihi yarımada içerisinde pilot bölge olarak belirlenen Eminönü’nden seçilen Çemberlitaş-Mahmutpaşa-Yeni Cami güzergâhı için faaliyetlerin geliştirildiği Archimedes projesi kapsamında, güzergâhtaki bir tarihi eserin restorasyonu için fizibilite çalışması yapılması da planlanıyor.

Archimedes Projesi
Archimedes Projesi Venedik Belediyesi’nin lider, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eş lider; İtalya’dan Cenova Belediyesi, Fransa’dan Bordo Belediyesi, Lübnan’dan Beyrut Belediyesi, Cezayir’den Oran Belediyesi, Lübnan’dan El-Mina Belediyesi’nin de ortak olduğu, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve 2007 Şubat ayında hayata geçirilen, 734.177 € bütçeli bir proje.

Akdeniz havzasındaki liman kentlerinde sürdürülebilir bir turizm uygulaması oluşturulmasının yanında, değeri bilinmeyen tarihi ve kültürel mirasın hak ettiği değere kavuşturulmasının amaçlandığı proje ile ayrıca, yerel idareler, üniversiteler, araştırma enstitüleri, kentsel dönüşüm, turizm ve kültürel miras kurumları arasında iyi uygulamaları ve tecrübeleri karşılıklı aktarmak ve projede yer alan ülkeler arasında uzun süreli işbirliği sağlamak da hedefleniyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.