Haberler

Enerji Bakanı, "Enerjide Kurtuluş Savaşı Veriyoruz" Dedi

Tarih: 17 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Erdal Çarboğa
Bergama'daki tesisi Dost Enerji 60 milyon euroluk yatırımla gerçekleştirdi. Balıkesir'deki işletme ise Baki Elektrik tarafından 130 milyon euroya yapıldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bu ay içinde Ege Bölgesi'nde iki rüzgar enerji santralının açılışını yapacaklarını söyledi.

Elektrik Üretim A.Ş. Aliağa Gaz Türbinleri ve Kombine Çevrim Santralı Çift Yakıt Projesi açılını yapmak için önceki gün Aliağa'ya gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Enerjide ülke olarak kurtuluş savaşı verdiğimizi söyledi.

Öz Kaynağımız 
Türkiye'nin hızlı büyüyen bir ülke oluğunu belirten Bakan Güler "Bizde onun enerjisini sağlamak için yatırımlar yapmaya çalışıyoruz. Bir yandan yepyeni bir sahadan yenilenebilir enerjiye girdik. Bu ay Ege Bölgesi'nde 2 rüzgar santralını birden açacağız. Bunlardan biri Bergama'da diğeri ise Balıkesir'de...

Bunlar devreye girecekler. Ege Bölgesi'nin güneş haritasını da çıkardık. Ege güneş enerjisi için çok zengin bir bölgemiz. Jeotermal enerjiyi de hem şehirlerin ısınmasında, hem elektrik üretmekte, hem de termal turizm ve seracılıkta kullanacağız. Ege'nin zenginliklerine yeni zenginlikler katacak. Bu bakımdan yenilenebilir enerji kaynakları çok önemli. Bu tamamen kendi öz kaynağımız. Para vermediğimiz, dışa bağımlılığı olmayan kaynaklarımız. Bu bakımdan enerjide gerçek bir kurtuluş savaşı veriyoruz" dedi.

Yeni Müracatlar
Cumhuriyet tarihine bakıldığında 1950'lerden itibaren Türkiye'de üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 60'ının AK Parti döneminde üretildiğini belirten Güler, "Bunu da biz başarı ile yapıyoruz. Yeni tesisler ekliyoruz. En önemlisi de yerli kaynaklara yenilenebilir enerjiye verdiğimiz ağırlıktır. Göreve geldiğimizden bu yana rüzgar enerjisine büyük önem verdik. İktidar olduğumuzda rüzgar tribünlerinin toplamı 17 megavattı. Şu anda 240'a ulaştı. Bu sene sonunda bu rakam 440 megavata ulaşacak. Yeni müracaatlar var. Sadece bu ay 2 rüzgar enerji tesisinin açılışını yapacağız. Bu da önemli bir yenilik" diye konuştu.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Bakanlık olarak son çare olarak "Enerji Verimliliği" projesini başlattıklarını belirtti. Güler "Özellikle hanımlara sesleniyorum. Her 100 vatlık lambayı 20 watlık verimlisi ile değiştirdiğiniz zaman aynı aydınlatmayı yapıyor. Geriye size 80 wat kalmış oluyor. Bu en azından 77 YTL kar etmenizi sağlar. Biz bunu Türkiye'de her evde yaparsak 2 tane Keban Barajı yapmış oluruz" dedi.

80 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak
Bergama'nın Koyuneli köyü Yuntdağ mevkiinde kurulan rüzgar enerji santralı, bu ay içinde açılacak. Santral şu anda deneme üretiminde. Dost Enerji'nin yaklaşık 60 milyon euroluk yatırımla gerçekleştirdiği rüzgar santralı 42.5 megavatlık kurulu güce sahip. Bergama RES'te (Rüzgar Enerji Santralı) 2 bin 500 kilovatlık 17 türbin üzerinden enerji üretilecek. Santral yaklaşık 80 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

30 türbinli olacak
Türkiye7nin rüzgar verimliliği açısından yüzde 38-34 oranla en verimli ili olan Balıkesir'de iki yılda 330 milyon euroluk rüzgar enerji santralı yatırımı yapılacak. Bandırma'da 2006'da hizmete giren 30 megavat gücündeki santral Türkiye'nin ilk özel rüzgar enerji santralı. Balıkesir'de bu ay içinde açılac ak olan santralın da 30 türbini var. 130 milyon euroluk bir yatırımla yapılan tesis 250 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak. Baki Elektrik'in yaptığı tesis, yıllık 260 bin megavatlık enerji üretecek.
Balıkesir7deki 3'üncü rüzgar santralı ise 2009'da üretime başlayacak. Bu santralı ise Bilgin Enerji Grubu, 200 milyon euroluk yatırımla gerçekleştiriyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.