Haberler

Sümerbank'ın Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki Tarihi Binası Yenileniyor

Tarih: 17 Haziran 2008
1933 yılında Atatürk tarafından kurulan ve adını Anadolu uygarlığının temel taşlarından Sümerler’den alan, Türkiye’nin "sanayi mektebi" Sümerbank’ın tarihi binası yenileniyor.

Sümerbank’ın, Karaköy Bankalar Caddesi’ndeki genel müdürlük binasını alan Simurg Turizm, kökleri Cumhuriyet’in ilk dönemlerine dayanan ve ekonomik gelişmenin mihenk taşlarından olan Sümerbank’a tarihi boyunca emek vermiş olan kişileri ve Sümerbank ile her türlü arşiv malzemesini yeniden toparlamayı planlıyor ve "İstanbul’a sadece gökdelen yapmak kimliğine ihanet olur” düşüncesiyle yola çıkarak tarihin kaybolmasını önlemeyi hedefliyor.

1933 yılında devletin yatırım bankacılığına başlamasına öncülük etmiş olan Sümerbank; dokuma, kağıt, seramik ve demir-çelik iş kollarında birçok sınai girişimin sahipliğini de üstlenerek, uzun yıllar boyunca sanayide önemli bir rol oynadı. Sümerbank’tan önce 1910 - 1928 yılları arasında Deutsche Bank Genel Merkezi olarak kullanılan binanın Sümerbank’tan ayrılışı 1999 yılında TMSF’ye devri ile gerçekleşti ve bina bu tarihten günümüze kadar kendi haline bırakıldı.

Simurg Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Timur Özdemir, binanın köklü geçmişini su yüzüne çıkarmak amacıyla başlattıkları projeyle ilgi olarak binanın geçmişteki çalışanlarını bir araya toplayacaklarını ve ellerinde Sümerbank tarihine ait arşivler bulunan ve bu arşivleri paylaşmak isteyen kişilerle de görüşülerek binada Sümerbank'ın geçmişini konu alan bir sergi açmayı hedeflediklerini belirtti. Sergide aynı zamanda arşivin oluşmasını sağlayan eski personelden koleksiyonerlere kadar herkesin isimlerinin yazılı olacağı teşekkür tabelası da yer alacak.

Sümerbank’ın adını daima yaşatmayı hedeflediklerini belirten Timur Özdemir, binada hayata geçirmeyi planladığı yeni otelde "change-exchange" tabelalarından kiralık kasalara kadar bankaya ait anılara yer verileceğini, http://www.sumerbank.com/ adresinde ise gerek binanın tarihi, gerekse de Sümerbank’ın Türkiye ekonomisindeki yeri hakkında yapılan bütün çalışmaları yayınlayacaklarını ve bu sitenin Türkiye’nin önemli ekonomi portallarından biri olmasını amaçladıklarını belirtti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.