Haberler

Gecekondulara yeni af geliyor

Tarih: 18 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zübeyde Yalçın
AK Partili iki milletvekilinin imzasıyla Meclis'e verilen yasa teklifi kabul edilirse, kaçak binalara elektrik ve su bağlanacak. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri haline gelen ve büyük şehirlerin etrafını saran gecekondu ve kaçak binaların önlenmesi için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türk Ceza Kanunu'na konulan "İmar Kirliliği" başlıklı maddeden bir geri adım daha atıldı. AK Parti, yapı ruhsatı bulunan, ancak gerekli koşulları yerine getirmediği için "iskan", yani oturma izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon bağlanmasının yolunu açan bir yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Binlerce binayı ve vatandaşı ilgilendiren bu kısmi af kapsamında, yapı ruhsatı olan binalara elektrik, su ve telefon bağlayan belediye başkanları ile bakanlık görevlileri, 5 yıl hapis cezasından kurtulacak.

184. Madde
AK Partili milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu ve Veysi Kaynak'ın imzası ile TBMM Başkanlığı'na, TCK'nın "İmar Kirliliği" başlıklı 184. maddesinde değişiklik yapan bir yasa teklifi sunuldu. Teklif kapsamında maddenin, "Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre (5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor) cezalandırılır" fıkrasına, "Ancak yapı ruhsatiyesine uygun olarak inşaatı tamamlanmış olup da henüz yapı kullanma izni alınmamış binalar hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz" ibaresi eklendi.

Bu fıkra gecekondu ve kaçak binalara özellikle seçim dönemlerinde belediyelerin başkanları ya da hükümetlerin elektrik, su, telefon gibi hizmetleri götürmesini önlemek için konulmuştu.

Belediye başkanları ve bürokratlar, 5 yıl hapis cezasını göze alamayacağı için kaçak binalara hizmet de götüremiyordu. Düzenleme ile belediye başkanları ve bürokratlar yapı ruhsatı olan binalara imar izni almadan elektrik, su ve telefon bağlama, yani buraları yaşanır hale getirmeye yönelik hizmetleri götürdüğünde 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmayacak. Yapı ruhsatı olan binalar için kısmi af çıkmış ve bu durumdaki binalara elektrik, su, telefon bağlanmasının yolu açılmış olacak.

Konut Sıkıntısı
Maddenin gerekçesinde, değişikliğin gerekçesi konut sıkıntısına bağlandı ve şöyle denildi: "Konut sıkıntısı çekilen ülkemizde inşaat ruhsatına uygun biçimde yapılan bina kullanılabilir duruma gelmesine rağmen, henüz yapı kullanma izninin alınmaması nedeniyle elektrik, su ve telefon gibi hizmetlerden yararlanılmaması pek çok vatandaşın mağduriyetine yol açmaktadır. Ayrıca, bürokratik işlemlerin uzun bir süre alması nedeniyle yapı kullanma izninin kısa sürede çıkarılamadığı da nazara alındığında, söz konusu mağduriyetin giderilmesi için fıkranın yeniden düzenlenmesi zarureti hasıl olmuştur."

Daha önce delinmişti
Kaçak binaları ve gecekondulaşmayı önlemek için 12 Ekim 2004 tarihinde yürürlüğe giren ilgili maddede ilk geri adım, 2006 yılında atıldı. 2006 bütçesine konulan bir madde ile 12 Ekim 2004'e kadar kullanım izni alamayan kaçak yapılara elektrik ve su hizmetleri götürmenin yolu açılmıştı. Bu düzenleme ile aslında 2004 yılına kadar yapılan tüm gecekondu ve kaçaklara bir yerde af çıkmıştı.
Takvim
<<Eylül 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.