Haberler

Yassıca Ada'da suyu konuşmak

Tarih: 18 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ahmet Yazıcıoğlu
Urla açıklarındaki Yassıca Ada'ya hiç gitmemiştim. Hani rahmetli Ahmet Piriştina'nın vefatından önce gününü geçirdiği yer orası. Konak Vapur İskelesi'ne 16 deniz mili uzaklıkta.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gazino, kafeterya, plaj gibi tesisler yaptırmış oraya. İskelesini de yenilemiş baştanbaşa.
Başkan Aziz Kocaoğlu, belediyenin bazı üst düzey yöneticileri, gazeteciler ve vatandaşlarla gemiye biniyoruz. Körfezde, 1.5 saat kadar gemiyle yol alacağız.

Alman Adası diye de bilinen Yassıca Ada'ya, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma olmak üzere haftanın 4 günü Karşıyaka'dan 08.30'da, Konak'tan ise 09.00'da gemi kalkıyor. Pazartesi günleri gemi turu yok. Cumartesi, Pazar günleri ise saat 09.00'da hem Karşıyaka, hem de Konak'tan gemi var. Tüm dönüşler saat 18.00'de. Gidiş-dönüş ücreti ise 7.5 YTL.
Geçen yıl 45 bin kişi taşınmış. Bu yılki hedef 60 bin kişiymiş.

İnciraltı açıklarından geçerken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Kent Ormanı'nı gösteriyor.

- İzmir'in en büyük kazanımlarından biridir. Bin dönüm yeri ağaçlandırdık. Bakın nasıl yeşerdi? Ağaçlar henüz 3 yaşında. Kent Ormanı'nı 2.500 dönüme çıkarmakta kesin kararlıyız. Sasalı'da da 2.500 dönümlük doğal yaşam parkı yaptık. 6 kilometre uzunluğundaki Homeros Vadisi'nde ise tam 16 ayrı gölet oluşturacağız. Homeros'un yaşadığı mağaranın çok büyük ilgi göreceğini sanıyoruz.

Susuzluk Sorunu
Kocaoğlu, kenti ayağa kaldıracak projeler hakkında uzun uzun bilgi veriyor. Jeotermali ikiye katlamakla da övünüyor.

- Yazın susuzluk çekecek miyiz?

- Deniz suyunu arıtmak dahil her türlü görüşü değerlendiriyoruz. İzmir'in en büyük su deposu Tahtalı Barajı'dır. Küçük Menderes Havzası'ndaki kaynakları toplayarak Tahtalı'yı doldurmanın hesaplarını yapıyoruz. 305 milyon metreküp su rezerviyle en büyük barajımız Tahtalı olacaktır.

Başkan Kocaoğlu, denizin ortasında bana bunları anlatırken İzmir'in pek çok kesiminde sular kesiliyor. Pazartesi günü desen gece yarısına doğru geliyor.

Bu ne demek oluyor? Sayın Başkan, İzmirli'yi tatmin edecek bir açıklama yapmak zorundasınız. Melih Gökçek'in "İzmir'in suyu arsenikli iddialarını birkaç cümle ile geçiştirmemelisiniz. Depoların apar topar temizlenmesine başlanması nedeniyle İzmir'in susuz kalması tamamen tesadüf mü bunu öğrenmeliyiz.

Kangren Projeler
- İzmir'in çözümlenmesi gereken en acil sorunu su. 

- İzmir'in kırılma noktası yerel seçimler. 

- İzmir'in kangren olan projeleri ise dört tane. Basmane Dünya Ticaret Merkezi, Bornova Aqua Park, Balçova arsa mağdurları ve İzmir Hilton Oteli binası ortaklık yapısı.

- Dünya Ticaret Merkezi'ni çözümsüz hale getirmek için ne mümkünse yapılıyor. Göreceksiniz ama bunu çözümleyeceğim. Mevcut anlaşma ile kamu yararı zarara uğratılıyormuş. Belediye yüzde 30 yerine inşaatın tamamını almalıymış. Burhan Bey (Özfatura) zamanında sözleşme yapılırken Güçbirliği'nden 15 milyon dolar nakit alınmış. Binanın temeline de 15-20 milyon dolar harcanmış, bir de Kahramanlar'da otopark yaptırılmış. Bu paraları iade etsek bile davalık oluruz. Hangisi daha avantajlı?

Güçbirliği ile projede mutabık kalındıktan sonra, bölgenin imar durumu çıkarılacakmış. Protokollerin imzalanmasının ardından, iş yüzde 35'er hisselere sahip Güçbirliği ile EGS'nin yatırımcı ortak bulmalarına kalıyormuş.

Sayın Kocaoğlu'dan şimdi de, raporları göstere göstere İzmir'in suyunun arseniksiz ve sağlıklı olduğunu duymak istiyoruz.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.