Haberler

Kale: Seramikte kapasite 2 puan daha düşerse toparlanamayız

Tarih: 18 Haziran 2008 Kaynak: Radikal
Kale Seramik Genel Koordinatörü Bahadır Kaya, ‘Kapasite kullanımı yüzde 72’ye düştü. 70’e düşerse, zaten durgun olan sektörün toparlanması çok zor olur’ dedi.

“Sektörde durgunluk var ama çözüme yönelik bir eylem planı yok” diyen Kale Seramik Genel Koordinatörü Bahadır Kaya, pazarın ancak tam kapasiteli üretim ve ihracatla canlanacağını söyledi.

2006 yılında yüzde 80’lerde olan kapasite kullanımının 2007’de yüzde 72’ye düştüğünü ifade eden Kaya, “Sınır yüzde 70. Eğer kapasite kullanımı biraz daha düşerse, toparlanmamız zorlaşır. Bu nedenle ilk yapmamız gereken kapasite artırımı” dedi. İki yıl öncesine kadar Türkiye’nin seramik ihracatında en büyük pazarının ABD olduğunu hatırlatan Kaya, “Yaşadığımız enerji sıkıntısı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan lojistik sorunlar nedeniyle ABD’deki payımızı Çin ve Brezilya’ya kaptırdık. ABD’den kaybımız yüzde 40’ı buldu” diye konuştu.

Doğalgazda ‘özel fiyat’ talebi
Yenileme pazarında mevcut inşaat projelerinin uzaması ve yeni ruhsat pazarının da durma noktasına gelmesi gibi nedenlerle 2008’in ilk altı ayında satışlarda yüzde 5’lik bir düşüş olduğunu belirten Kaya, pazar çeşitlendirmesine ve inovasyona önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

İnşaat sektöründe çok büyük bir maliyet artışı gözlendiğinin altını çizen Kaya, çözüme yönelik şöyle devam etti: “Türkiye, üreticiler için enerjinin en pahalı kullanıldığı ülke. Kalebodur yapımında genellikle doğalgazın kullanımı yüksek, bu konuda da BOTAŞ’ın en büyük müşterilerinden biriyiz. Bunun için de acil çözüm gerek. Doğalgazda derecelendirmeli fiyat politikasına geçilmeli, yani kullanım arttıkca fiyat düşürülmeli.”

‘Türkiye üretimde üçüncü’
‘Türkiye’de enerji verimli kullanılmıyor’ görüşünü desteklemediğini anlatan Kaya, özellikle son birkaç yılda tüm sektörlerin artık enerji kullanımına dikkat ettiğini aktardı.

İtalya’nın 560 milyon metrekarelik üretim kapasitesiyle lider olduğu dünya seramik pazarında Türkiye’nin 360 milyon metrekareyle üçüncü olduğunu kaydeden Kaya, Çin’in ilk sırada yer aldığı ihracatta da Türkiye’nin altıncı olduğunu belirtti.
Enerjide yaşanan sıkıntının önümüzdeki yıllarda sadece seramiği değil tüm sektörleri etkileyeceğini kaydeden Kaya, 2012’ye kadar acil çözüm planları geliştirilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Türkiye’de 2007 yılında 150 milyon metrekarelik satış yapıldığını belirten Kaya, 100 milyon metrekarelik de ihracat yapıldığının atını çizerek, kapasitenin 110 milyon metrekarelik bölümünün açıkta kaldığını anlattı. Kaya, ihracatın en fazla Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını da vurguladı.

Kale’den 60 ülkeye ihracat
Kale Grup olarak yaklaşık 60 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Kaya, bu ülkeleri başta Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Amerika olarak sıraladı. Ürün inovasyonuna ağırlık verdiklerini aktaran Kaya, her yıl 20-25 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yaptıklarını vurguladı.

Türkiye pazarında yüzde 25’lik, ihracatta da yüzde 20’lik paya sahip olduklarını belirten Kaya, 2007’de 320 milyon dolar olan cirolarının bu yıl 430 milyon dolara çıkacağını, 92 milyon dolar olan ihracatta da 107 milyon dolar hedeflediklerini kaydetti.

Depreme dayanıklı seramik ev
Kale Grubu ‘8 büyüklüğünde depreme dayanıklı’ seramik ev üretti. Kaleseramik Fabrikaları, ilk seramik evi, grubun onursal başkanı İbrahim Bodur’un memleketine; Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz Köyü’ne yaptı.

Konutta devrim yaptıklarını savunan Bodur, seri üretime geçerek altı ayda ‘Kalekentler’ kuracaklarını açıkladı. 8 büyüklüğünde depreme, 1250 derece ısıya, su ve neme dayanıklı olduğu belirtilen ev, 17 günde bitti. Nevruz Köyü’nün imamı için yapılan 108 metrekarelik ilk seramik evde, 3.4 ton ağırlığında hafif yapısal çelik iskelet kullanıldı. Seramik bloklar ve seramik köpükle duvarlar oluşturuldu. Bodur, seramik evin sadece 18 ton ağırlığında olduğunu, klasik yöntemle yapılan aynı büyüklükteki bir evin ağırlığınınsa 200 tona vardığını vurguladı. Kaleseramik, yüzde 50 ısı tasarrufu sağlayan evlerden altı ayda 1000 adet üretecek. Metrekare maliyeti 850-1000 YTL olan seramik evlerde üç kat çıkılabiliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.