Haberler

Aman Bursa, dikkat!

Tarih: 19 Haziran 2008 Kaynak: Olay Yazan: Devrimde Gürler
Kimileri sevinerek, kimileri de üzülerek izledi muhtemelen haberi. Ben içi kan ağlayarak izleyenler arasındayım. Bu kentin makus talihi kaçak yapıya ilişkin yazılmış onlarca yazının ardından, günün birinde, gecekonduya af geliyor! diye iki satır karalamak nasıl zordur bilemezsiniz. Ama geliyor! Ve Bursa bu düzenlemeden çok ama çok kötü etkilenecek. Yasal düzenleme için adım atıldı. AK Partili iki vekil TBMM’ye TCK’nın imar kirliliği başlıklı 184. maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin bir yasa teklifi sundu.

Teklif kapsamında, ‘Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre (ki bir üst fıkra 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor) cezalandırılır’ hükmüne bir ek getiriliyor. Ekte; ‘Ancak yapı ruhsatiyesine uygun olarak inşaatı tamamlanmış olup da henüz yapı kullanma izni almamış binalar hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz’ deniliyor.

Peki bu ne anlama geliyor. Hatırlarsanız bundan üç yıl önce Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın ısrarıyla yasaya az önce bahsettiğimiz madde eklenmiş, böylelikle kaçak yapıya altyapı hizmeti götürülmesine onay veren bürokratların da cezalandırılmaları istenmişti. O değişiklikten sonra, hatırlı ilişkiler dahil olmak üzere ne siyasi ne de akçeli haller belediye başkanlarının yahut bürokratlarının yapı kullanma izni olmayan binaya elektrik su vermesini sağlayamamış, hapis korkusu elleri kolları bağlar hale gelmiş, bu sadece kaçakla mücadelede önemli bir adım atılmıştı. Zira, yurdum insanının en temel dayanak noktasıydı ‘kaçağa altyapı hizmeti götürülmesi’

Üç yıl önceki değişiklik mücadele için etkin yollardan biriydi. Ve fakat... Sandığın ucu görünüp de, yurdum insanının kimi zaaflarının okşanması gündeme gelince, hükümet böylesi bir affı niyeyse elzem gördü. Kaldı ki, kaçakla mücadelede e ciddi zaafın, aynı yurdum insanının ‘nasılsa af çıkar’ beklentisi olduğunun da altını çizmek gerek. Hükümet o beklentiyi anlaşılmaz biçimde yerine getiriyor şimdi ve üç yıl önce tam bir kalkan gibi konulan o maddeyi esnetiyor. İnşaat ruhsatı olup da yapı kullanma izni olmayan binalara altyapı hizmetinin götürülmesine olanak tanınıyor.

Kaçak tanımını da bir anlamda değiştirmiş oluyor. Yani artık hükümete göre ruhsatsız yapılar kaçak. Ruhsatlı ama kullanma izni olmayan binalar kaçak değil gibi bir sonuç çıkıyor ortaya. Oysa, inşaat ruhsatı ile yapı kullanım izni arasındaki hayati farkı bilen zaten biliyor.

Peki bu düzenleme yasallaştıktan sonra ne olur? Zira; Yasallaşmamasına ilişkin bir beklenti yok kimsede. Jet hızıyla geçecektir Meclis’ten. Yurdum bürokratları da derin bir oh çekecektir sayelerinde. Doğru ya, üç yıldır imanı gevredi her birinin, ne siyasi ilişkileri kaldı doğru düzgün ne de akçeli hesapları. Serde hapis korkusu vardı ya hani. Elleri kolları bağlı. Şimdi o bağ çözülüyor. ‘İnşaat ruhsatın var mı kardeşim, boşver yapı kullanma iznini, al elektriğini suyunu, bağlat telefonunu, ben de toplatırım çöplerini’

Ve tabi bu iş bununla kalmayacak. Gerisi de gelecek muhakkak... Misal seçime şöyle beş kala falan, bir bakmışsınız, inşaat ruhsatı olmayan ve haklarında yasal işlem başlatılmış olan tüm kaçak yapılara, misal, cezanın beşte biri oranında ödeme yapmaları ve başvuruda bulunmaları halinde af gelmiş. Niye olmasın!.. Sandığın ucu göründü. E sandık ucu demek, daha çok popülizm, daha çok siyasi yatırım, daha çok göz boyama demek...
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.