Haberler

Kemeraltı Yarışması için Son Gün

Tarih: 20 Haziran 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin restore çalışmalarını sürdürdüğü Kemeraltı Çarşısı için açtığı “Üst örtü ve kent mobilyaları ulusal fikir yarışması” için son başvuru tarihi bugün (20 Haziran 2008 Cuma) sona eriyor. Üst örtü tasarımı, kentsel donatı, oturma-dinlenme grupları, aydınlatma, çöp kutuları, çiçeklikler, plastik sanat öğeleri ve meydan düzenlemesi konularını kapsayan yarışma ile tarihi çarşıya yeni bir hava kazandırılacak.

Kemeraltı’nın eski tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkarmak ve cazibe merkezi haline getirmek için cephe yenileme projesi başlatan ve bu çerçevede 2. etap projesine başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, açtığı yarışma ile tarihi çarşıyı daha da canlandırmayı hedefliyor. “Kemeraltı Çarşısı Üst Örtü ve Kent Mobilyaları Ulusal Fikir Yarışması” için 21 Nisan 2008’de başlayan başvurular için son tarih bugün (20 Haziran 2008 Cuma) saat 17.00’de bitiyor. Yarışmanın sonuçları, 7 Ağustos günü açıklanacak.

Yarışmacılar, idare tarafından belirlenen 3 bölge için, “üst örtü tasarımı”, “kentsel donatı”, “oturma-dinlenme grupları”, “aydınlatma” ve “meydan düzenlemesi” konularındaki önerilerini 1/200 ölçekte plan, yakın çevrenin ifade edildiği kesitler ve perspektiflerle sunacaklardır.

Tarihi dokuya uygunluk
Esnaf tarafından branda, eternit gibi çeşitli yöntemlerle üst örtü uygulanan ve Kemeraltı dokusuyla uyuşmayan bu uygulamanın kaldırılıp Çarşı’nın dokusuyla uygun hale getirilmesi için yangına dayanıklı, çevresel koşullara uygun üst örtü tasarımı yapılacak. Üst örtü tasarımı 1/1000 ölçekli Kemeraltı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı kapsamında hazırlanan ve Kentsel Tasarım Rehberi’nde belirtilen esaslara uygun olacak.

Zemin kaplaması
Yarışmacılardan, alan içinde kullanılacak zemin kaplaması, oturma-dinlenme grupları, aydınlatma, plastik sanat öğeleri gibi kent mobilyaları özelinde çağdaş fikirler üretmeleri ve tasarımın bütününde engelli kullanımlarını göz önünde bulundurmaları istenecek. (Ana zemin kaplama malzemesi olarak ‘Bergama gri’ adıyla da bilinen patineli granit kullanılacak. Yarışmacılar, isteğe bağlı olarak ilave malzemeler kullanılabilecekler).

Ödül ve katılım şartları
Yarışmada 8 adet eşdeğer ödül verilecek ve her bir ödül 25.000.- YTL olacak. Yarışmaya katılım şartları şöyle:
a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı ilgili meslek odasının üyesi olmak, tek katılımcıların ve ekip katılımlarda ekip başının TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası üyesi olması ve meslekten men cezalısı durumunda bulunmamak,
b) Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler ve atayanlar arasında olmamak,
c) Jüri üyeleri (danışman, asil, yedek) ve raportörler ile bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak,
d) Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamak,
e) Yarışma Şartnamesi’nde öngörülen özel koşullara uymak
f) Şartname alıp, isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmek (Ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir),
g) Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak,
h) Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak.

Asil jüri üyeleri:
Y. Mimar Cem AÇIKKOL
Doç. Dr. Mehmet ASATEKİN
Y. Mimar Oktay EKİNCİ
Prof. Dr. Ahmet EYÜCE (Jüri Başkanı)
Prof. Dr. Emel GÖKSU
Dr. Dürrin SÜER KILIÇ
Y. Müh. Mimar Ersin ÖĞÜN

Danışman jüri üyeleri
Aziz Kocaoğlu: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
Muzaffer Tunçağ: İzmir Konak Belediye Başkanı
Ali Rıza Gülerman: İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı
Fügen Selvitopu: İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı
Hasan Topal: Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı
Mehmet Gülaylar: Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı

Adres: İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı
Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü – Yarışma Raportörlüğü
Cumhuriyet Bulvarı No:1 Konak 35250 İzmir
Tel: 0232.4450187
Faks: 0232 2931317
e-mail: [email protected]
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.