Haberler

Çöp suyunu içme suyuna dönüştüren tesis açıldı

Tarih: 20 Haziran 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ’ın yaptırdığı dünyanın en büyük “Çöp Sızıntı Suyu Nihai Arıtma Tesisi” Başkan Topbaş tarafından hizmete açıldı. Tesiste arıtılan içilebilecek kalitedeki su, park ve bahçelerin sulanmasında kullanılacak.

İstanbulluların ürettiği çöpün suyu artık tarım ve sulamada hatta içilebilir oranda arıtılıyor. Çöplerinden sızan su, içilebilecek kadar temiz su haline getirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şirketlerinden İSTAÇ’ın Eyüp Odayeri Katı Atık Tesisi’ne 4,3 milyon Euro harcanarak yaptırdığı Türkiye’nin ilk, dünyanın da en büyük çöp suyu arıtma tesisi hizmete alındı.

Çöp yığınlarından, çöp sızıntılarının arıtıldığı İstanbul’a…
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1994 öncesi İstanbul'da çöplerin vahşi depolanması nedeniyle yaşanan çevre sorunlarının insan hayatına mal olan boyutlara ulaştığını, çöp yığınlarının kenti istila ettiğini belirterek, “O dönemde bırakın çöplerin vahşi depolanmasını, çöpleri kaldırmayı bile beceremeyen insanlar vardı yönetimde. Oysa bugün İstanbul, dünyanın en temiz şehirlerinden biri haline geldi. Çevresiyle temiz, yaşanabilir bir İstanbul’u ortaya koyduk” dedi.

İstanbul’da günde 14 bin ton çöp toplandığını, bunun 9 bin tonunun bu tesislerde depolandığını anlatan Başkan Kadir Topbaş, “Bu çöpün sızıntılarından oluşan su, çöpten 40 misli daha tehlikeli. Bir ölçüde zehir. Bu, su yeraltı sularına karışarak kirlenmesine neden oluyor. İSTAÇ toplanan bu suyu, İSKİ'nin Baltalimanı’ndaki arıtma tesislerine taşıyordu. Burada ön arıtmadan geçen su, derin deşarj ile denize veriliyordu. Ancak biyolojik arıtma olmadığı için bu sular derelerin ve denizlerin de kirlenmesine neden oluyordu. İSKİ atıksuları arıtmak için ileri biyolojik arıtma tesisleri, İSTAÇ da çöp sızıntı suyunu arıtmak için bu tesisi kurdu. Bu katı atık depolama alanının altında 30 milyon ton çöp suyu gölü var. Bu tesiste günde 2 bin ton sızıntı su arıtılacak. Kurduğumuz dünyanın en büyük Çöp Sızıntı Suyu Nihai Arıtma
Tesisi sızma suyu, içme suyu kalitesine getirecek” diye konuştu.

Tesis kendini 4 yılda amorti edecek
İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül de tesiste bugüne kadar 30 milyon ton çöpün düzenli olarak depolandığını ve açılışı yapılacak tesis ile en önemli sorun olan sızıntı sularının da arıtılacağını belirterek, “Burada yeraltı sularında sürekli ölçüm yaparak kirlilik denetimi yapıyoruz. Koku Emisyon Haritası çıkararak havadaki koku oranını ölçüyoruz. 2023 yılına kadar Katı Atık Yönetim Planı’nı ortaya koyduk ve İstanbul çevre konusunda Türkiye’ye öncülük ediyor” dedi.

En yakın zamanda termal sistemle bertaraf sistemine geçeceklerini, çöp gazından enerji üretim santrallerini 2 ay içinde kurmuş olacaklarını, mutfak çöplerinden bioenerji üretimi için proje çalışmalarının yürütüldüğünü ve yılsonuna kadar Hasdal’da faaliyete sokmayı planladıklarını anlatan Akgül, tesisin yapımına 2007 yılında başlandığını ve 4,3 milyon avroya mal olduğunu kaydetti. Bu suları İSKİ’nin arıtma tesisine taşımak için yılda 6 milyon YTL harcadıklarını, 3 milyon YTL de işletme maliyeti bulunduğunu ifade eden Akgül, hizmete giren tesisle yılda 3 milyon YTL daha az harcama yapacaklarını, böylece tesisin 4 yılda kendisini amorti edeceğini söyledi. Osman Akgül, “Arıtma tesisinde birkaç arıtma işleminden geçirilecek olan su, dere deşarj kriterine getirilip, dereye deşarj edilecek. Bu su, park ve bahçelerin sulamasında kullanılacak” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve İSTAÇ Genel Müdürü Akgül, diğer katılımcılarla birlikte kurdele keserek tesisin açılışını yaptı. Tesisteki çökelti ve havalandırma havuzunu gezerek, suyun arıtılma aşamalarını yerinde gören Başkan Topbaş, en son içme suyu kalitesine getirilen suyu alarak basın mensuplarına gösterdi. Tesisi yapan konsorsiyumun ortaklarından Hamle İnşaat Taahhüt Mühendislik Müşavirlik A.Ş'nin Genel Müdürü Osman Başlılar da suyun içme suyu kalitesinde olduğunu göstermek için arıtılmış suyu içti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.