Haberler

Siyasi gerilim ve sigara yasağı alışveriş merkezlerini vurdu

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) belirlemesine göre; türban tartışmaları, AKP’nin kapatma davasının ardından yaşanan siyasi gerilim, enflasyon ve faiz oranlarındaki yükselme ile sigara yasağından Alışveriş Merkezleri (AVM) en fazla etkilendi.

Ankara’da bulunan alışveriş merkezlerinin ciroları mayıs ayında, yılbaşına göre yüzde 23.7 düştü. Araştırmaya göre, dünyadaki finansal krizin giderek derinleşmesinin yanısıra Türkiye’ye özgü koşulların ekonomik büyümede yol açtığı yavaşlama ve gergin siyasi ortamın perakende sektörüne yansımaları hissedilir ölçüde arttı. Ocak ayında başlayan türban tartışmaları, yükseköğretimde türbanı serbest bırakan kanunun yürürlüğe girmesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AKP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açması ve sigara yasağının kapsamını genişleten yasanın yürürlüğe girmesi, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliğini iptal etmesi gibi gelişmeler tüketicilerin satın alma eğilimlerine olumsuz yansıdı. Ankara’da bulunan alışveriş merkezlerinin ciroları mayıs ayında yılbaşına göre ortalama yüzde 23,7 oranında düşerken, aynı dönemde alışveriş merkezlerine günlük giren ziyaretçi sayısı da yüzde 20 oranında azaldı.

Yüzde 19 düşüş
Alışveriş merkezlerinin cirolarında, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 19.3 düşüş yaşanırken, mart ayında yüzde 9.2 oranında arttı. Nisan ayında yine bir önceki aya oranla cirolar yüzde 17.1 azalma gösterirken, mayıs ayında nisan ayına göre yüzde 4.4 artış oldu. AVM’lerde bulunan tüm sektörlerin ciroları ise yılbaşına oranla yüzde 23.7 azalma gösterdi. Tüketim harcamalarındaki azalış en belirgin hazır giyim sektöründe görüldü. Şubat ayında bir aylık dönemde cirosu yüzde 31 düşüş gösteren sektörün, iş hacmi yılbaşından mayıs ayı sonuna kadar yüzde 29.9 azalarak, tüm sektörler arasında iş hacmi en çok düşen sektörler arasında yer aldı. Hazır giyimle birlikte ayakkabı satıcılarının da cirolarında gerileme görüldü. Ayakkabı satışları mayıs ayında yılbaşına oranla yüzde 28.2 azaldı.

Ocak, şubat ve mart aylarında ciroları gerileyen alışveriş merkezlerindeki yiyecek- içecek satıcılarının iş hacimleri mayıs ayında yılbaşına göre yüzde 26 oranında geriledi. Araştırmada, "Ekonominin genel seyri, mevsimsel etkiler ve gıda fiyatlarındaki artışların sıkıntılarını yaşayan yiyecek içecek satıcıları, bu nedenlere, sigara içen müşterilerin dışarıdaki mekanları tercih etmesinin de eklenmesiyle sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Siyasi gündemden etkilenen vatandaşın tavrını sigara yasağı da etkiledi" denildi.

Sigara yasağı 2009’a ertelensin
ATO Başkanı Sinan Aygün, siyaset ve ekonomideki belirsizliğin alışveriş sektörünü derinden etkilediğini belirterek, "Vatandaş yarınını göremiyor. Yarını göremediği için de harcama yapmaktan kaçınıyor" dedi. Aygün, sigara yasağının da ciroların düşüşünde etkisi olduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Siyasi ve ekonomik sıkıntılar yetmezmiş gibi, bunlara bir de sigara yasağı eklendi. Sigara yasaklarına karşı çıktığımız sanılmasın. Ama alışveriş merkezleri içindeki kafeler ve lokantalar gerçekten zor durumda. Dışarıdaki lokantada sigara içilebiliyor ancak alışveriş merkezlerindeki lokantalarda içilemiyor. Bu durum haksız rekabete yol açıyor. Tüm, lokantalarda sigara yasağı uygulamasının, yasağın başlama tarihi olan 2009 yılına kadar ertelenmesi yerinde olacaktır."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.