Haberler

Hilton Türkiye’deki potansiyeli gördü yatırım hedefini 1 milyar dolara çıkardı

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Türkiye’de 20 Hilton Garden Inn kurma hedefiyle kurulan Amplio Gayrimenkul, Türkiye’deki potansiyelden memnun kalınca hedefini 40 otele çıkardı. Amplio Kurucusu Alaeddin Babaoğlu, "20 otel hedefine iki yılda ulaşacağımızı gördük. Beş yıllık planımızı 40 otele ve 1 milyar dolara çıkardık" dedi.

Daha önce 300 milyon dolar yatırımla, Türkiye’de 20 Hilton Garden Inn ve Hampton markalı otel açacağını duyuran Amplio Gayrimenkul, hedef büyüttü. Arsa alan ve planladığı oteller için temel atmaya başlayan Amplio, Türkiye’deki potansiyelden memnun kalınca otel hedefini 40’a, yatırım hedefini de 1 milyar dolara çıkardı.

Otel hedefi 40’a çıktı
E.W. Graebner isimli Alman ortakla beraber Amplio Gayrimenkul Geliştirme şirketini kuran Alaeddin Babaoğlu, pazara ilk girdiklerinde beş yılda 20 otel hedefi koyduklarını belirterek, "Şu anki durumda iki yılda bu hedefe ulaşıyoruz. Beş yıllık planımızı yükselttik, 40 otele çıkardık" dedi. Şu ana kadar 9 arsa aldıklarını ve yıl sonuna kadar bu sayıyı 13’e çıkaracaklarını kaydeden Babaoğlu, arsa aldıkları illeri, İstanbul, Manisa, Diyarbakır, Eskişehir, Çorum, Çorlu, Samsun şeklinde sıraladı.

İstanbul’da ilk yatırım Sütlüce’ye
İstanbul’da yapacakları ilk otelin arsa alımını da tamamladıklarını açıklayan Babaoğlu, Sütlüce’de, Miniatürk’ün üzerinde inşa edilecek otelin arsası için 10 milyon YTL ödediklerini kaydetti. Tarihi bir mimariyle yapılacak otelin yapımına 2009’da başlanacak ve otelin 2010’da, Türkiye’de yapılacak Dünya Su Kongresi’ne yetişmesi sağlanacak.

’Kültür başkenti’ etkisi
Babaoğlu, Sütlüce’de 12 bin metrekarelik arsa aldıklarını ve bölgenin görünüşüne uygun tarihi bir otel yapacaklarını anlatarak, 220 odalı otelin otantik havasının olacağını vurguladı. İstanbul’da arsa bulmakta zorlandıklarını, uygun yerler bulmaları durumunda şehirde beş, altı otel planları olduğunu vurgulayan Babaoğlu, "İstanbul’un, 2010 yılı kültür başkenti seçilmesi potansiyelini artırdı. Zaten şehirde, dünyadaki diğer büyükşehirlere oranla az otel var. Arsa arama faaliyetlerimiz sürüyor. Havaalanları yakınlarına da bakıyoruz" dedi.

9 arsa aldık 13’e çıkaracağız
Babaoğlu, otellerden ilkinin temelinin de Diyarbakır ve Bursa’da atılacağını açıklayarak, ağustos ve eylül aylarında temelleri atılacak otellerden Diyarbakır’dakinin Turkmall’un yanında inşa edileceğini ve otelin arsasına 3 milyon YTL ödediklerini aktardı. Doğru fiyatı aldıkları ilk yerin olması nedeniyle ilk temeli de Diyarbakır’da attıklarını ifade eden Babaoğlu, arsalara 2-3 milyon dolar arasında ödeme yaptıklarını ama bunun fiyatının İstanbul’da çok farklı olduğunu kaydetti.

Girişim fonlarından ortaklık teklifi
Türkiye’de herkesin otel yapma planını açıkladığını ancak kendilerinin piyasada öz kaynakla arsa alan gruplar arasında yer aldığını dile getiren Alaeddin Babaoğlu, yatırımlarını duyan yedi özel sermaye girişim şirketinin (private equity) kendilerine hisse alma teklifinde bulunduğunu anlattı. Babaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu fonların çoğu Türkiye’ye henüz girmedi. Amerikan ve İngiliz kökenliler. İlk etapta öz sermayeyle devam edeceğiz ancak ikinci etapta bu fonlardan birini seçebiliriz. Görüşmelerimiz sürüyor."

Parti kapatmadan etkilenmedik
Son dönemde Türkiye ekonomisini etkileyen parti kapatma davası ve küresel finansal krizden de etkilenmediklerinin altını çizen Babaoğlu, "Hilton 55 yıldır Türkiye’de var. Türkiye’yi yakından biliyorlar. Şu anda bu projelerle odakları Türkiye’ye çevrildi. Alman ortağımız da Türkiye’ye kısa vadeli değil, uzun vadeli bakıyor. Partiler çok önemli değil. Türkiye’nin potansiyeli insan gücü dikkat çekiyor. Son beş yılda iyi şeyler yapıldı, Türkiye’nin altyapısı modernleşti" diye konuştu.

Gebze’de arsa bulamadık otel planını iptal ettik
İlk otellerini Gebze’de açmak istediklerine ancak burada arsa bulma sorunu yaşadıkları için bunu gerçekleştiremediklerine de işaret eden Alaeddin Babaoğlu, otellerin şehirlerin gelişimine ciddi katkı sağladığını, bu nedenle belediyelerin yatırımcılara arsa bulmada yardımcı olmaları gerektiğini kaydetti. Babaoğlu, otel yatırımları için Türkiye’de bütün illere baktıklarını ancak ilk etapta, Erzurum, Sivas, Kayseri, Adana, Kahramanmaraş, Trabzon, Giresun, Kars, Erzurum ve Van gibi şehirleri düşündüklerini ifade etti.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.