Haberler

Fransız Cicom teknoloji devlerini Urla'ya getirecek

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Sinan Doğan
Fransız Cicom, önümüzdeki aylarda imzalanacak anlaşmanın ardından dünya teknoloji devlerini, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne getirecek. Bölge, 5-15 milyar dolar arasında yatırımın yapılacağı bir tekno kente dönüşecek. Bölgede, Kobi'lere de ar-ge yapma imkanı tanınacak.

Fransa'nın Nice kentindeki Sophia Antipolis başta olmak üzere çeşitli ülkelerde 18 teknoloji geliştirme bölgesinin kuruluşunda yer alan Fransız Cicom, 63 firmanın Ar-Ge çalışması yaptığı Urla'daki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni dünyanın en önemli teknoloji merkezlerinden biri haline getirmeye hazırlanıyor. Fransızlarla işbirliği yapan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi, önümüzdeki aylarda anlaşmayı imzalayacak. Anlaşma kapsamında Fransızlar, altyapı yatırımcılarını ve teknoloji devlerini bölgeye getirecek. Urla, 25 bin çalışanıyla 5 ile 15 milyar dolar arasında yatırımın yapılacağı bir tekno kente dönüşecek.

İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, Bakanlar Kurulu tarafından tahsis edilen araziyi İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bilişim parkı yapmayı planladıklarını ancak Fransız firmanın teklifi üzerine projeyi büyütmeye karar verdiklerini söyledi. Bölgeyi Ar-Ge imkânları kısıtlı olan KOBİ'lere hizmet verecek şekilde düzenleyeceklerini anlatan İlken, "Urla'da üniversite yerleşkesi çevresindeki 2 bin 140 dönümlük arazi, 2002'de teknoloji geliştirme bölgesi olarak tahsis edildi. Bölgenin altyapısı yapılana kadar üniversite binalarını Ar-Ge ofislerine açtık. Aralarında Vestel'in de olduğu 63 firma, 300 personelle çalışıyor. Yakında devreye girecek yeni binayla firma sayısı 80'i aşacak" dedi.

Yatırım 15 milyar doları bulur
Fransız Cicom'un Türkiye'nin de içinde bulunduğu çeşitli ülkelerle görüştüğünü ve İzmir'i en uygun yer olarak belirlediğini dile getiren İlken, "Bölgenin konumunu çok beğendiler. Hatta '2 bin 140 dönüm bize yetmez, yerleşkenin tamamını istiyoruz' dediler. Proje ile bölgede 5 ile 15 milyar dolar arasında yatırım yapılacak. Bu yıl içinde sözleşme imzalamayı planlıyoruz. Ancak bazı yasal sıkıntıları aşmamız gerekiyor. Üniversiteye, Hazine'ye ve Orman Bakanlığı'na ait araziler olduğu için çeşitli izinler alınmalı" diye konuştu.

2 ay önce Fransa'daki Sophia Antipolis'i ziyaret ettiklerini belirten İlken, şunları söyledi: "İçinde 6 gol tesisi, oteller, spor alanları, yüzbinlerce metrekare kapalı ofisi olan bölge, 35 bin kişinin 24 saat yaşadığı ve çalıştığı bir yer. O modelden hareketle daha gelişmiş bir bölge kuracağız. Yeraltı otoparları yapılacak. Teknoloji kentinde 50 metrekare stüdyo daireler de 500 metrekare rezidanslar da var. Bugün ülkemizde oto tamircisi bile Ar-Ge yapmaya başladı. Büyük firmalar ise Ar-Ge sorunu yaşamıyor. Biz de ofisleri uygun fiyata kiralayıp KOBİ'leri ve üniversiteleri bölgeye çekeceğiz."

Fransızlar yatırım için sabırsız
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ'nin aralarında Ege Bölgesi Sanayi Odası, üniversiteler, Vestel gibi sanayi kuruluşlarının yer aldığı 20 ortaklı yapı olduğunu belirten İlken, Fransız firmayla ortaklık veya yetkilerin kullanılması şeklinde 2 model üzerinde durduklarını söyledi. İlken, "Teknoloji firmalarının ülkelerindeki yasalara göre her yıl karlarının bir bölümünü yatırıma dönüştürme zorunlulukları var. Bunu da ekim, kasım gibi yapmak zorundalar. O nedenle Fransızlar bir an önce yatırıma başlamak istiyor" dedi. Bölgenin deniz kenarında ve İzmir-Çeşme otoyolu üzerinde bulunmasının ulaşım açısından çeşitli avantajlar sağladığını kaydeden İlken, "Ancak, teknoloji bölgesi için tahsis edilen arazide önemli tarihi ve doğal SİT alanları bulunuyor. Fransızları cezbeden bu durum, bizim için bürokratik süreç demek" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.