Haberler

Arada değil geri kaldık

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Rüya Yelsalı
ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Ayşe Saktanber, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in dönemini eleştirerek, "Arada kalmış değil, geri kalmış. Bildiğimiz kent kültürü anlamında son derece güdük kalmış, güdükleştirilmiş bir şehir oldu" dedi.

TunalıHilmi Caddesi’yle ilgili geniş bir çalışma yapan ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Ayşe Saktanber, Başkent’e ve yapılan son düzenlemelere ilişkin gözlemlerini aktardı. Ankara için "Arada kalmış değil, geri kalmış" tanımını kullanan Saktanber, "Bildiğimiz kent kültürü anlamında son derece güdük kalmış, güdükleştirilmiş bir şehir oldu. Hemşehrilerinin kabahati yok mu? Var. Ama ellerinden nasıl kaydığını anlamadı insanlar" dedi.

Ankara’daki yeni düzenlemelerin, insanların paylaşım alanlarını daralttığını ifade eden Saktanber, kent kültürünün günümüz evrimini şu sözlerle anlattı:

"İnsanların alışveriş yapabileceği, dolaşabileceği bir şekilde var olabileceği, şehri paylaşabileceği yerler çok kısıtlı. Bir "mall" (alışveriş merkezi) kültürü bütün dünyada olduğu gibi, Ankara’ya da geldi. Ankara’da birbirinin aynı, o kadar çok merkez var ki! Alışveriş merkezlerinin farklı fonksiyonları ve gerekçeleri var, tamam; yine de sokağın yerine geçemez. Ankara muazzam bir rekabet kenti oldu. Farklı dünya görüşleri rekabet ediyor. Daha önce böyle değildi, belirli bir dünya görüşünün başkentiydi. Şimdi kent anlayışının hakikaten çok ötesinde bir "banliyö yerleşmesi" var.

Estetik planlama yok
Hiçbir estetik planlama yok. Ayrıca üçlü bir rekabetin de ortasındayız; Keçiören, Çankaya ve Büyükşehir. Yeni yaşam alanları kuruluyor; ama nasıl kurulduğuna bir bakın. Sürekli bir otoyol-cadde, etrafında apartmanlar. Sonra onlara muazzam fiyatlar biçiliyor. Ankara’nın gecekonduları, bir zamanlar dünya literatüründeki en düzenli gecekondulardı. Bir yandan da bu kadar kaldırım faaliyeti olan bir ülkede, bir metre düzgün kaldırım bulmak imkansız gibi. Bunca senedir Ankara’dayım. Sokakları tarif et deseler edemem; çünkü labirentleştirildi. Böyle bir kent olamaz. Ankara’da muazzam bir inşaat kültürü var. Onların da aklı bir tek alışveriş merkezine eriyor. Ben mall’ların içinde sinemaya tıkılmak istemiyorum. İkilem şurada; şehir bir yandan çok farklı akslara doğru gelişiyor. Ankara’nın o klasik aksı yok artık. Siyasi merkezler de kayıyor; Başbakan Keçiören’i seçti kendine mesela.

Güdükleştirdiler
Arada kalmış değil, geri kalmış. Bildiğimiz kent kültürü anlamında son derece güdük kalmış, güdükleştirilmiş bir şehir oldu. Kent tamamen estetik yoksunu, hiçbir şekilde düşünülmemiş, düşünce fakirliğiyle oluşmuş. Hemşehrilerinin kabahati yok mu? Var. Ama ellerinden nasıl kaydığını anlamadı insanlar. Birileri bir yandan yeni anlayışlarla bir şeyler yapmaya çalışırken, bir yandan o asıl doku tamamen bozuluyor. Koruyarak kullanma mantığı bize yerleşmedi. Örneğin araç trafiği korkunç. Yayalar son derece dar yerlere tıkıldı. Kaldı ki son düzenlemelerle daha da kötüleşti. Otoyol geçirdiler şehrin ortasından. Yeni trafik akışıyla öyle bir keşmekeş var ki, son derece amorf, tanımsız. Türkiye’de halkla iç içe geçerek, hemşerileriyle birlikte düşünen kentler olmadı hiç. Ankara da keza böyle. 15 yıllık Gökçek yönetimi hakikaten akla ziyan işler yapıyor. Ankara’daki durum şu: Türk-İslam sentezi Keçiören, liberal İslamcı gibi diyebileceğimiz bir Melih Gökçek vakası ve son derece pasif bir Çankaya."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.