Haberler

Ya başlarına yıkılırsa

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mustafa Sarıipek
Muğla’nın Datça İlçesi’nde, 2004 yılındaki incelemede tehlikeli olduğu belirtilerek yıkılmasına karar verilen hükümet konağı, yöre halkının kabusu oldu. Şiddetli bir depremde yerlebir olabileceği belirtilen, ancak dört yıldır kaderine terkedilen bloklarda çalışan personel kadar, devlet dairelerinde işi olanlar da isyan etti.

Gökova Körfezi’nde 2004’te meydana gelen çok sayıda depremden Datça Hükümet Konağı da etkilendi. Altışar katlı üç blokla iki katlı kaymakamlık binasından oluşan hükümet konağının duvarları ve kolonlarında büyük çatlaklar oluştu. Eylül 2004’te Pamukkale Üniversitesi’nden gelen heyet inceleme yaptı. Hazırlanan "Depremsellik inceleme ve güçlendirme" raporunda, "A, B, C, D bloklarından oluşan Datça Hükümet Konağı, deprem bakımından güvensizdir. Bina, yeni bir depremde ağır hasar ve yıkılma riski taşımaktadır" denildi. Bayındırlık Bakanlığı yaptığı incelemelerde binanın güçlendirilerek kullanılmasının mümkün olacağını, ancak güçlendirme maliyetinin, yeni bina maliyetinden çok daha yüksek olacağını belirtip yıkılarak yenisinin yapılmasını kararlaştırdı. Ancak dört yıl geçmesine rağmen binalarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz 21 Şubat 2008’de TBMM’ye soru önergesi verdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de 25 Nisan 2008 tarihli cevap yazısında konunun incelendiğini belirtmekle yetindi.

Adliyede 18, emniyette 50, kaymakamlıkta 10, tarım müdürlüğünde dokuz, tapu kadastro müdürlüğünde beş, maliyede 28, turizm danışmada üç, özel idarede bir, nüfus müdürlüğünde üç, müftülükte beş, milli eğitimde sekiz, çay ocağında dört olmak üzere toplam 144 kişinin çalıştığı hükümet konağına günde ortalama 500 vatandaşın da işlerinin takibi için girdiği, bir deprem anında büyük bir felaket yaşanabileceği belirtildi. 

Hasar büyüdü 
Datçalı avukat Ertan Eralp (40) binada 1996 yılından bu yana çatlaklar olduğunu, Gökova’da 2004 yılında yaşanan deprem fırtınasının hasarı büyüttüğünü belirtti. Eralp, "Deprem anında binadaydık. Hatta depremler sürerken bazı savcı ve hakimlerimiz bahçeye çıkıp orada durdu. Profesör ve doçentler gelip araştırdı. Çürük raporu var. Altı katın dörde indirilmesi istendi. Duruşmalara girmeme kararı bile aldık ama müvekkillerimiz mağdur olmasın diye bundan vazgeçtik. Bu binada bir kişiye zarar gelirse, bundan binayı yapanlar ve çürük raporuna rağmen burada çalışılmasına izin veren idareciler ve siyasiler suçlu olur" dedi. Mimar Eyüp Eskimez (66) de hükümet konağının yanındaki sokaktan bile geçmeye korktuğunu söyledi. 

Yapı kaçak 
Datça Kaymakamı Mustafa Kara konuyla ilgili toplantılar yapılarak kararlar alındığını ve bakanlık nezdinde yazışmalar yapıldığını söyledi "Tüm bilgi ve dökümanlar bakanlığımıza ulaştırılmıştır" dedi. Belediye Başkanı Erol Karakullukçu da binanın şu andaki haliyle kaçak yapı olduğuna dikkat çekti. Hükümet konağı inşaatının 1986 yılında müteahhit İlhan Ayar tarafından başlatıldığını, sözleşmenin 1987’de iptal edildiğini belirten Karakullukçu, "İnşaatı 1988’de İsmail Akçomak tamamlamış. O dönem inşaat ruhsatı alınmış ama iskan ruhsatı için başvuruda bile bulunulmamış. Aradan 22 yıl geçtiği için iskan verilmesi de mümkün değil. Ayrıca Datça’da cadde boyunca en fazla 3 kat izni var. Binalar imara da aykırı" diye konuştu.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.