Haberler

Diziler ve filmler Sinop Cezaevi'ni meşhur etti

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Referans
Diziler ve sinema filmleriyle popüler hale gelen Sinop Cezaevi'ne gelen ziyaretçi sayısındaki artış on katı buldu. Yoğun ilgi nedeniyle harekete geçen yetkililer Sinop Cezaevinin kültür kompleksi haline getirilmesi amacıyla Deniz Müzesi ve Adalet Müzesi çalışmaları başlattı.

Cezaevinde oluşturulacak Deniz Müzesi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca fizibilite çalışması sürdürülüyor. Deniz Müzesinde 20 metrelik Selçuklu takası, toplar ve çapaların yanısıra tarihi Rus baskını da tasvir edilecek.

Türkiye'nin ilk Adalet Müzesi ile de Selçuklu, Osmanlı ve Türk mahkemelerinin ve mahkumların tasvir edilmesinin planlanıyor. Kültür kompleksi kapsamında cezaevinde tarihi dokuya uygun olmayan yaklaşık 30 binanın ise yıkılması planlanıyor.

Ünlüler yattı
Son yıllarda çok sayıda film ve diziye ev sahipliği yapan tarihi Sinop cezaevine ziyaretçi sayısında da büyük artış kaydedildi. Her gün 15 ile 20 tur otobüsünün ziyaretçi taşıdığı cezaevinde gelen ziyaretçi sayısı son dönemde 10 kat arttı. 250 dönümlük alana yayılan tarihi Sinop cezaevine gelecek ziyaretçi sayısının bu yıl 500 bini bulmasını bekleniyor. Cezaevinde aralarında "Pardon" filminin de bulundu filmler ve televizyonda bu yıl gösterilen "Parmaklıklar Arkasında" dizisinin bulunduğu bir çok yapım çekildi.

Üç tarafı denizle çevrili tarihi kale duvarlarının içerisinde yer alan cezaevi, Türkiye'nin en eski cezaevlerinden birisi olarak biliniyor. Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından tersane olarak yaptırılan ve kentin dokusunu yansıtan tarihi yapı ilk kez 1568 yılında cezaevi olarak kullanıldı.

Aralarında Kırım Hanı Devlet Giray, Nazım Hikmet, Refik Halit Karay, Sebahattin Ali, Zekeriya Sertel, Mustafa Suphi, Burhan Felek'in de bulunduğu birçok önemli ismin hapis yattığı yapı, 1999'da kapatıldıktan sonra ziyarete açıldı.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.