Haberler

Tasarımın milli forması: Design Turkey

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Türkiye’de tasarımla markalaşmanın yolunu açan önemli bir projeye imza attı: Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri.

12 sektörden tasarımcıların ve üretici firmaların piyasaya sundukları ürünleri ile başvuruda bulunabilecekleri ödülün Türkiye’nin tasarım kimliğinin oluşturulmasına katkıda bulunacağı ileri sürülüyor. Ambalajdan aydınlanmaya, elektronikten mobilyaya, ulaşımdan tıbbi cihazlara kadar hemen hemen her sektöre katılım açık.

Konu ile ilgili olarak Dış Ticaret Kompleksi’nde TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı ve TURQUALITY Çalışma Grubu Başkanı Ziya Altunyaldız, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Başkanı Gülay Hasdoğan ile bir araya gelip sohbet ediyoruz. Satıcı, amaçlarının Türkiye’de kullanıcının ihtiyaçlarını gözeten, ihracatta ve ulusal pazarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran “iyi tasarımı ödüllendirmek” olduğunu anlatıyor.

Ödüller; aslında tasarım, toplum ve endüstri arasındaki iletişimi sağlayacak ve Türkiye’de birçok oluşumu tetikleyebilecek bir hareketin de başlangıcı. Altunyaldız, “Bu proje Turquality’nin devamı aslında. Türkiye ihracatını 107 milyar dolara çıkartırken kaliteli bir üretici kimlik de geliştirdi. Numune, prototip yapma kabiliyeti çok gelişti. Hemen hemen her sektörde numuneyi hızlı ve herkesin anlayacağı şekilde masaya koyma kabiliyetine sahip üreticimiz. Şimdi biz buna tasarımı da ekleyerek sürdürülebilir bir çerçeveye oturtmak istiyoruz. Çünkü tasarım ticarileşmeye ve ürüne katma değer kazandıran bir unsur” diyor. İşte bu yüzden devlet, özel sektör ve ilgili meslek örgütü bu işi sahiplenmiş.

Hasdoğan ise ödüllendirme sürecini şöyle anlatıyor: Ödüllendirme süreci üç aşamadan oluşuyor; “İyi Tasarım Ödülü”, “Üstün Tasarım Ödülü”, üstün tasarım ödülü alan ve Türk markası taşıyan en iyi 5 tasarıma ise “TURQUALITY® Tasarım Ödülü” verilecek. Ödül alan ürünler ayrıca, projenin gücünü, “Design Turkey” logosu ile ürünlerine taşıyarak, ürünlerinin ulusal ve uluslararası arenada tasarım değerini belgeleme imkânına sahip olacak. Böylelikle, pazardaki stratejik konumlarını güçlendirerek ve “Design Turkey” organizasyonunun sunacağı yurtiçi ve yurtdışı tanıtım olanaklarından faydalanarak, ulusal ve uluslararası alanda tasarım dünyasına açılma fırsatını yakalayabilecekler. Başvurular internet üzerinden www.designturkey.org.tr adresine 15 Ağustos’a kadar yapılabilecek. 18 Ağustos - 12 Eylül tarihleri arasında yapılacak ön elemenin ardından sergiye katılmaya hak kazanan projeler 17 Eylül 2008’de internet üzerinden açıklanacak. Değerlendirmeye alınacak ürünlerde en fazla 3 yıl önce üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olması ile tasarımının, üretiminin veya marka sahipliğinin TC kökenli olması özellikleri aranıyor.

Tasarım Destek Programı Devrede
Ziya Altunyaldız, “Tasarımın yaygınlaşmasını teşvik etmek için ne yapacaksınız” sorumuzu, “Türkiye’nin küme haritasını çıkarmaya başladık. Doğal oluşan kümelerin geliştirilmesi için iş modelleri ortaya koyacağız. Ve bunlar arasında tasarım da mutlaka yer alacak” diye yanıtlayıp ekliyor: “Tabii bir de yakın zamanda devreye alacağımız tasarım destek programı var. Türkiye’deki tasarım şirketlerine, ofislerine, dernekleri-birliklerine, yurtdışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla destek verilecek.”

Tasarım Desteği Hakkında Tebliği’nin neler getireceğini ise kısaca şöyle özetledik:

Türkiye’de ticari ve/veya sınai faaliyette bulunan tasarımcı şirketlerin yurtdışında tanınmaları ve markalaşmaları amacıyla; yurtdışına yönelik olarak gerçekleştirecekleri reklam, tanıtım, pazarlama gibi faaliyetlerine ilişkin giderlerine yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 300 bin dolar destek verilecek.

Yurtdışında açacakları birimlerine verilecek destekler ise şöyle:

4 Demirbaş, dekorasyon giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 bin dolar. Brüt kira giderleri ve danışmanlık giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 200 bin dolar..

4 İstihdam edilen tasarımcıların brüt maaş giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 150 bin dolar.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.