Haberler

Gökdelenler Çağı Yeniden!

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Birgün
Gökdelenlerin en önemli güç sembollerinden sayıldığı "fallik" anlayışın reddedildiği 20. yüzyıl sonlarındaki yeni şehirleşme anlayışında gökdelenler bir tarafa çok katlı binalara dahi yer yoktu. Ancak gelişmeye başlayan ve modernleşmeyle yeni yeni tanışan ülkeler kendi modern sembollerini yaratmaya başlıyor.

Özellikle artan nüfusa daha rahat konut sağlamak isteyen Çin ve Hindistan gibi ülkeler daha fazla yüksek katlı bina yapılmasına ılımlı bakıyor. Dünyada şu anda en yüksek gökdelenler 508 metre uzunluğundaki Tayvan Taipei 101 ve 442 metre yükseliğindeki Birleşik Devletler Chicago’daki Sears Kulesi.

Rekorları Altüst Edecek
Suudi Arabistan"ın Cidde şehrinde projesi açıklanan "Bir Millik Kule" adlı yapı, dünyanın en yüksek binası rekorlarını alt üst edecek. Tam 1600 metre yükseliğindeki gökdelenin yanında bugünkü rekortmenler adeta cüce gibi kalacak. Mimarlar günümüzde bu kadar yüksek bir binanın nasıl daha dengeli inşa edilebileceği konusunda çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede gökdelenin değişik katlarına sok absorbe edici katmanlar yerleştirilecek. Gökdelenin iki yanına da ek kuleler dikilerek yapının dengesinin korunması sağlanacak. Birleşik Arap Emirliklerindeki Burj Dubai gökdeleni ise önümüzdeki yıl sonunda tamamlandığında tam 800 metre uzunluğunda ve 500 bin ton ağırlığında olacak. Yapı tamamlandığında 95 kilometre uzaklıktan görülebilecek. Yapının inşasında şu ana kadar 31 bin ton demir, 230 bin metre küp çimento kullanıldı.

Ne Kadar Yükseğe?
Gökdelenlerin ne kadar yükseğe uzanabileceği konusu uzun süreden beri tartışma konusu. Birçok mühendis ve mimar insanın nefes alabildiği Everest"in zirvesinin bir limit olduğuna inanıyor. Mühendisler bunun için çok fazla teknoloji gerekmediğini sadece çok paraya ihtiyaç duyulacağını söylüyor. Örneğin ABD"li mimar Frank Lloyd Wright henüz 1956 yılında bir mil uzunluğunda bir kule yapmayı önerdi ancak o dönemde yeterli yatırım bulamadı. Yani 1956 yılının teknolojisi ile dahi böylesi bir bina inşa etmek mümkündü.

Mühendisler bu tür yüksek yapıların inşasında kullanılan metaryallerin ya da mimarinin çok sorun yaratmadığını, asıl sorununun kullanılacak ekipman olduğunu dile getiriyor. İnşaat belli bir seviyeye geldikten sonra malzemeleri yukarı çıkarmak için helikopterler kullanılmak zorunda. 

Çözülecek sorun çok
Gökdelenlerde sadece asansörlerin yaratacağı sorunlara çözüm bulmak dahi büyük mesele. 1 mil uzunluğundaki bir binada asansörü çekecek olan halatların ağırlığı tonları aşıyor. Şu anda inşa edilmekte olan Buj Dubai"de asansörler aktarmalı olarak hizmet verecek. Yani 50. kata kadar bir asansör kullanılacak. Daha sonra 50. katta başka bir asansöre aktarma yapılacak. 1 mil yüksekliğindeki bir binada da saatte 40 kilometre hızla giden bir asansörün de insan sağlına ciddi etki yapabileceği ifade ediliyor. Yüksek binalardaki bir diğer sorun ise rüzgâr. Rüzgârın yapısını zorlamaması için mühendisler özellikle üst katların bir miktar esnemesine izin veriyor. Bu esneme de özellikle üst katlarda yaşayanlar için zaman zaman rahatsızlık hissi yaratıyor.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.