Haberler

İzmir'in Su analiz Sonuçları Belirlendi

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kentin içme suyuna ilişkin 18 Haziran 2008 tarihli total analiz sonuçlarını açıkladı. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyon sertifikası ile Çevre ve Orman Bakanlığı çevre analizleri yeterlilik belgesine sahip İZSU Laboratuvarı’nın yaptığı fiziksel ve kimyasal analizler sonuçları şöyle:



Arsenik Değerleri

Son günlerde kamuoyu gündemine taşınan arsenik konusunda ise, İzmir şebekesinin farklı noktalarından alınan su örneklerinin 18 Haziran 2008 tarihli analiz sonuçları da belirlendi.

İZSU ve İzmir Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte örnekleme modeliyle Çiğli (Egekent 2), Bayraklı, Konak (Alsancak), Narlıdere, Güzelbahçe, Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca bölgelerindeki abonelerden rastgele su örnekleri alınarak tetkik edildi. Sonuçların, TS 266 içme ve kullanma suları standardında belirtilen 10 mikrogram/litre arsenik limit değerlerinin altında kaldığı tesbit edildi. Sınır değerin üstünde olduğu varsayılan yerlerde ise, İzmir Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü ile ortak çalışmalar devam etmektedir.

Küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte son yıllarda bazı yer altı su kaynaklarının kimyasal içeriklerinde değişimlerin yaşandığı, Türkiye’nin her bölgesi için yadsınamaz bir gerçektir. Buna bağlı olarak İZSU, DSİ tarafından kullanım tahsisi yapılan kuzey kaynaklarındaki yer altı su seviyelerinin kuraklıkla birlikte önemli ölçüde düşmesi sonucu, su kalitesinin olumsuz yönde etkilendiğini tesbit etmiştir. Bunun üzerine söz konusu kuyular sıkı denetim altına alınmış ve bazı kuyular sistem dışı bırakılmıştır. Bu sıkıntının artabileceği öngörüsüyle Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile 10 Nisan 2008 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde ortak çalışma başlatılmıştır.

Sistem dışı bırakılan kuyular, gelecekte İzmir’in kesintisiz su ihtiyacının karşılanmasında büyük önem taşıdığından, arıtma ile ilgili teknik düzeyde araştırma çalışmalarına hemen başlanmış, konunun uzmanı olan yerli -yabancı firmalar da İzmir’e getirilmiştir. İzmir halkının su ihtiyacının karşılanması için her türlü çalışmayı yürüten İZSU Genel Müdürlüğü, bu konudaki gelişmeleri İzmir halkıyla paylaşmaya devam edecektir.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.