Haberler

Koruma Kurulu kararı var

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
Ertuğrul Günay, ünlü orkestra şefinin konseri için Efes Antik Tiyatrosu yerine Celsus Kütüphanesi'ne izin verilmesi üzerine yapılan eleştrileri yanıtladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, devam eden 22'nci Uluslararası İzmir Festivali kapsamında sahne alacak dünyaca ünlü orkestra şefi Zubin Mehta'nın 22 Temmuz'daki konseri için 8 bin kişilik Efes Antik Tiyatrosu yerine 500 kişilik Celcus Kütüphanesi'ne izin vermesi üzerine yapılan eleştirileri yanıtladı. Sabah Gazetesi'nin usta yazarı Hıncal Uluç ve sanatseverlerin konserin yeriyle ilgili tepkisini geçtiğimiz 20 Haziran günü gündeme getiren Yeni Asır Gazetesi'ne özel açıklamada bulunan Günay, "Elimde Kültür ve Tabiat Varlıkları 2. Nolu Bölge Kurulu'nun Efes Antik Tiyatrosu'nda konser düzenlenmesini yasaklayan 11 Ekim 2006 tarihli kararı var. Ben de Zubin Mehta Konseri'nin Efes Antik Tiyatro'da gerçekleşmesini isterdim. Ancak kurul kararı nedeniyle izin veremedim" dedi.

Uymak Zorundayız
Bakan Günay, Efes Antik Tiyatrosu'nu kazı ve restorasyon çalışması gerekçesiyle konsere tahsis etmediği iddialarını da yanıtladı. Efes Antik Tiyatrosu'nu kiralamamak için kazı ve restorasyon çalışmasını bahane etmediğini, Kültür ve Tabiat Varlıkları 2. Nolu Bölge Kurulu'nun konserleri yasaklayan kararı nedeniyle tahsis edemediğini belirten Bakan Günay, şunları söyledi:

"Kültür ve Tabiat Varlıkları 2. Nolu Bölge Kurulu'nu doçent ve profesör düzeyinde akademisyenler ve bilimadamları oluşturuyor. Biz nasıl vatandaştan kurul kararlarına uymalarını istiyorsak, biz de bu kararlara uymak zorundayız. Konser sırasında tiyatro ve sahnede çökme olsa ya da küçücük bir yaralanma olsa bunun hesabını veremeyiz. Bilim Kurulu kararına aykırı hareket etmek doğru olmaz. Celcus Kütüphanesi'nde gerçekleşecek konseri çevresi geniş olması sebebiyle 500'den daha fazla kişi izleyebilir."

Bilet Fiyatları

İzmir Festivali'ni düzenleyen İKSEV'in yetkilileri konserin Efes Antik Tiyatro'da düzenlenmesi için haftalar önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat ettiklerini, ancak Bakan Günay'ın, "Tiyatroda kazı ve restorasyon çalışması var" gerekçesiyle izin vermediğini belirtirken yer seçimini Sabah Gazetesi'nin usta kalemi Hıncal Uluç da 17 Haziran'daki köşe yazısında eleştirmişti. Konserin 8 bin kişilik antik tiyatro yerine 500 kişilik Celcus Kütüphanesi'nde yapılacak olması nedeniyle biletlerin 250 YTL'ye satıldığını belirten Uluç, bu duruma da tepki göstermişti. Konserin antik tiyatroda yapılarak biletlerinin 20 YTL'ye satılmasını öneren Uluç, müzik sesinin kalıntılara zarar verdiği iddiasıyla halkın kandırıldığını öne sürmüştü. Uluç, "Mehta gibi bir devi halkımızdan kaçırıp kelle başı 250 YTL ödeyebilecek mutlu azınlığa hediye ediyoruz. Yazıktır, ayıptır" ifadelerini kullanmıştı.

Zubin Mehta kimdir?
Zubin Mehta, 29 Nisan 1936'da Hindistan'da doğdu. Babasının ünlü bir kemancı olması sebebiyle küçük yaştan itibaren klasik batı müziğinden etkilenen Mehta, Viyana'da müzik öğrenimi gördü. Mehta, 1958'de Liverpool Kraliyet Filarmoni Orkestrası'nın şef yardımcılığını yürüttü. Hızla ünlendi ve bir çok ülkede konserler verdi. 1961 yılında Montreal Senfoni Orkestrası'nın, 1962 ile 1978 yılları arasında ise Los Angeles Filarmoni Orkestrası'nın müzik yönetmenliğini yaptı. Operada ilk kez 1965 yılında NewYork'ta sahnelenen Aida Operası'nda orkestra şefliği yaptı. 1968'de İsrail Filarmoni Orkestrası'nın baş müzik danışmanı oldu. 1978-1991 arasında New York Filarmoni Orkestrası'nın müzik yönetmenliğini yaptı. 1990, 1995, 1998 ve 2007 yıllarında Viyana Filarmoni Orkestrası'nın yeni yıl konserlerini yönetti. Mehta, 2001 yılında Hindistan Hükümeti'nce verilen Padma Vibhushan madalyasına layık görüldü.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.