Haberler

'Erzurum evlerinin durumu içler acısı'

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, Erzurum'daki eski evlerin mevcut durumları, fotoğrafları ve bilgilerinin yer aldığı 30 sayfalık bir broşür hazırladı. Yurttaş, günümüze kadar gelebilen eski Erzurum evlerinin durumunun içler acısı olduğunu belirtti.

Atatürk Üniversitesi Genel Sekreteri ve Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, eski Erzurum evlerini konu alan bir broşür hazırladı. Erzurum'daki eski evlerin mevcut durumları, fotoğrafları ve bilgilerinin yer aldığı broşür 30 sayfadan oluşuyor.

Atatürk Üniversitesi'nin alarak restoresini yaptırdığı eski Erzurum eviyle ilgili bilgilerin de bulunduğu broşür, geleneksel ev mimarisi konusunda da bilgiler veriyor.Broşürü hazırlayan Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, günümüze kadar gelebilen eski Erzurum evlerinin durumunun içler acısı olduğunu belirtti.

Erzurum evlerinin kentin kuruluş süresi içerisinde şehirle birlikte var olduklarını ifade eden Yurttaş, "Ancak malzeme seçimi, doğa koşulları, savaşlar, yangınlar ve kuşakların farklı ilgisi evlerin hayatta kalmalarına veya yıkılmalarına sebep olmuştur. Günümüzde mevcut Erzurum evlerinin en eskisi 18. yüzyılın başlarına kadar gitmektedir. Saltuklu ve İlhanlı döneminde inşa edilen eserler içerisinde dini, askeri ve sosyal yapılar ağırlıkta olmasına karşın, sivil mimari eserler günümüze ulaşmamıştır. Bu türün örnekleri sadece Osmanlı döneminin son üç yüz yılına aittir. Bugün bunların da durumu içler acısıdır" dedi.

Özelliklerini bir bir anlattı
Broşürde içinde yaşanılan tarih başlıklı bir yazıya da yer veren Yurttaş, Erzurum evlerinin özelliklerini de anlattı. Broşürde yer alan bilgilere göre eski Erzurum evlerinin özellikleri şöyle: "Bir iç sofa çevresinde gelişen Erzurum evlerinin önemli mekanını tandır evlerinin oluşturduğu düzenleme ile dikkat çeker. Genelde iki katlı inşa edilen bu evlerin zemin katında tandır evi, avlu, kiler, seki, birkaç oda, bazen ahır, ikinci katında ise sofa, baş oda ve diğer odalar bulunur. Ön cephe, kapı, pencere ve köşelerde kesme taşın, diğer kısımlarda moloz taşın kullanıldığı duvarlarda bağlayıcı madde çamur harçtır. Tandır evleri genelde kırlangıç örtülüdür. Odaların tavan ve dolaplarında ahşap süsleme görülür."
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.