Haberler

Eğik Minare Restore Ediliyor

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Gaziantep 27
Önemli tarihi eserler arasında yer alan ve eğimi nedeniyle ''Pizza Minare'' olarak bilinen Ali Nacar Camisi'nin eğik minaresinin rekonstrüstiyonu ve çevre düzenleme çalışmaları başladı. Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, yaptığı açıklamada, ihaleye çıkartılan Gaziantep Ali Nacar Camisi 2008 Yılı Minare Rekonstrüksiyonu ve çevre düzenlemesi işi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu Kapsamındaki Kültür Varlıklarının Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projelerinin ihaleyi kazanan firmaya yer teslimi yapıldığını söyledi.

Güven, çalışmanın 300 günde teslim edileceğini ve 400 bin YTL ihale bedelli belirlendiğini kaydetti. Ali Nacar Camisi'nin Gaziantep için önemli olduğunu, zamanında yapılan yanlış müdahaleler nedeniyle minaresinde doğuya doğru eğim bulunduğunu ifade eden Güven, ''Minaresi yapılan yanlış müdahaleler nedeniyle yere doğru çökmüş ve 30 santimlik bir eğim var. Minare yana doğru eğiliyor. Hem can hem de mal güvenliği için büyük tehlike arz ediyor'' diye konuştu. Güven, Ali Nacar Camisi'nde kültür varlıkları koruma kurulu kararı doğrultusunda projeye sadık kalarak çalışma gerçekleştireceklerini bildirdi.

Minarenin en üstünden sökülen taşların numaralandırılacağını, bu taşların sonra üstten alta doğru tekrar değişik noktalarında silindir şeklinde dizileceklerini anlatan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Cami'nin temel yapısını sağlamlaştırdıktan sonra minareyi eski haline getireceğiz. Bu şekilde minarenin orijinal yapısına zarar vermeden, mümkün olduğu kadar çıkan taşları yeniden kullanmak suretiyle minareyi yeniden inşa edilecek. Cami'nin son cemaat kısmı ile etrafındaki iş yerlerinde de restorasyon çalışmaları yapacağız.'' Güven, Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak geçen yıl 17 caminin restorasyonunu tamamladıklarını, 7 caminin restorasyonun sürdüğünü, bu yıl içinde bir kilise, bir havra ve bazı tarihi camilerin restorasyonuna başlayacaklarını sözlerine ekledi.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.