Haberler

Kastamonu ormanları uydudan takip ediliyor

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Hasan Cengiz
Orman Genel Müdürlüğü, ormanlarla ilgili tüm bilgilere bilgisayar ortamında ulaşılabilecek bir sistem kurdu. Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) adı verilen sistemin fonksiyonlarından en önemlisi, teşkilat bünyesindeki araçların bilgisayar ortamında canlı olarak takip edilebilmesi.

İlk defa bu yıl uygulanacak olan sistem Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nde hizmet vermeye başladı. Orman yangınlarına müdahalede bulunan tüm arazözler ve diğer yangın araçları, canlı olarak izlenebilecek yangın komuta merkezinden koordine edilebilecek.

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, sistem sayesinde herhangi bir yerde orman yangını çıktığında, o mevkide hangi ağaç türü olduğunu, ağaçların yaşını, meteorolojik şartları ve en yakın araçların nerede bulunduğunu bilgisayardan göreceklerini ifade etti. Beşel, çalışmaları en güvenli ve verimli şekilde koordine edebileceklerini belirtti. Sistemi, ormancılıkla ilgili tüm bilgilerin alınabildiği, sayısal ortamda haritalandığı bir sistem olarak tarif eden Ahmet Sırrı Beşel, ORBİS sisteminin yararlarını şöyle sıraladı: "Orman yangınlarında ihtiyatlı davranıp lüzumundan fazla araç sevk edilebiliyordu. ORBİS'le bu durum bitecek. Hatta tüm arazözlerin yangın mahalline kaç kilometre hızla gittikleri ve ne kadar zamanda ulaştıkları bile bu sistemle gözetlenebilecek."

Kastamonu ormanlarında yaşanan ağaç kurumalarıyla ilgili de bilgi veren Beşel, kuraklık ve küresel ısınmanın tetiklemesiyle bünyesi zayıflayan ağaçlara kabuk böcekleri, mantarlar ile diğer zararlıların yerleştiğini ifade etti. "Bölgemiz ormanlarında gördüğümüz kurumaların sebebi budur." diyen Beşel, böceklerle mücadelede biyolojik yöntemler kullandıklarını kaydetti. Kimyasal mücadeleden vazgeçildiğini açıklayan Beşel, "Zararlı böceklerin düşmanlarından olan kuşların sayısının çoğaltılması ve korunması için ormanlara kuş yuvaları asılıyor. Amaç, olumsuz ve sert kış koşullarında kuşların donarak ölmesini önlemek ve barınak sağlamak." dedi. Beşel, ormanlarda yaşanan tüm gelişmelerin kontrollerinde olduğunu sözlerine ekledi.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.