Haberler

Tarihi camide tuvalet krizi

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Ümran Avcı
1779’da Sultan 1. Abdülhamit tarafından yaptırılan tarihi Emirgân Camii’nde tuvalet krizi..Emirgân Camii’nin cemaati tarihi camiye yakışacak bir tuvalet istiyor.

Emirgân Polis Karakolu, yaklaşık 8 ay önce cami içinde kalan karakolun arazi payını bir duvarla örerek kendi sınırlarına dahil etti. Caminin tuvaleti de emniyete geçmiş oldu. Camiye gelen cemaat aylarca tuvaletsiz kaldı.
Cemaatin tuvaletsiz kalması esnafı da yordu. Özellikle cuma günleri caminin karşısındaki Çınaraltı esnafı müşteriyle mi, yoksa tuvalet ihtiyacını gidermek isteyen cemaatle mi ilgileneceğini şaşırdı.

İzin çıkmadı
Tuvaletsiz kalan cami cemaatinin imdadına Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün yetişti. Tülün bir konteyner tuvalet getirterek caminin içine koydurdu. Ancak bu tuvalet de Emirgânlıları tatmin etmedi. Caminin tarihi dokusuna yaraşır bir tuvalet için mücadele eden Emirgan Mahallesi’nin 25 yıllık muhtarı, Sabancı’nın 22 yıllık özel fotoğrafçısı ve Emirgânlılar Derneği Onursal Başkanı Baki Kızgınkaya yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı:“Emniyet, tapulu arazisine sahip çıkınca biz tuvaletsiz kaldık. Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan camimiz İstanbul’da tuvaleti olmayan tek cami unvanına sahip oldu. Türkân Sabancı bize sponsor olacaktı ama sözlü olarak başvurduğumuz Vakıflar, Anıtlar Yüksek Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden olumlu bir yanıt alamadık. Cami, Boğaz öngörünümde olduğu için ruhsatsız bir şey yapamıyoruz. Camimize gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e de durumu anlattık. Konteyner, cemaatin işini görüyor ama hoş değil. Caminin tarihe yakışır bir eser yapılmasını istiyoruz.”
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.