Haberler

Ruhrİstanbul ve EgEuropa nedir?

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Dubai yokken Laleli vardı!
Laleli'de 'Antik Hotel' var; biz içini görmemiştik hiç; 1984 yılında inşaatı için temel kazıları sırasında yerin 12 metre altında tarihi bir yapıtın kalıntıları bulunmuş. Bu kalıntılar; geç Roma ve erken Bizans dönemine aitmiş. Karadeniz kökenli olan sahibi özen göstermiş; otel binasını orjinal yapısı korunan bu sarnıcın üzerine oturtmuş Otelin dört katına, İstanbul'un tarih boyunca ağırladığı uygarlıkların adları verilmiş. Her kat koridoru ismini aldığı dönemin kültürünü ve sanatını yansıtacak resimlerle renklendirilmiş. 1. kat Byzantion, 2.kat Konstantinopolis, 3. kat Konstantiniyye ve 4. kat İstanbul... Tam bir müze gibi..

Otelin müdürü Sevda Yılgaz, Laleli'yi ayakta tutmak için 20 yıldır uğraş verdiğini anlatırken en çarpıcı sözleri şöyle oluyor:

"Dubai yokken, Laleli vardı... Bugün tersi oldu. Ne yazık ki kent foografımız çok kötüleşti. Şu tabela kirliliğine bir bakar mısınız? Buna karşın sokak ile güzel tesisleri karıştırmamak lazım. Yabancı turist, Laleli'yi tarihi ve turistik olarak algılıyor; bizler ise 'pazar''... Bir dünya ticaret merkezi yaptık ama koruyamadık. Bugün Cezayir, Nijerya, Kongo gibi Afrika ülkelerine kaldık. Turizm mi tekstil mi?"

Tarihi eser kalıntıları 'Antik Cisterna' ismiyle farklı özel davetlere, etkinliklere ve sergilere ev sahipliği yapıyor. Biz de Hırvatistan maçını böyle bir atmosferde, çoğu Almanya'dan gelen dostlarla izledik. Artık heyecanın tonunu anlatmaya gerek yok. Alman Türklerinin ağzından "Almanya'yı mutlaka yeneceğiz" sözünü duymak ilginç... Konuklardan Cem Sertuğ, maçtan önce Hasan Hüseyin Korkmazgil'in 'Bir oğlan olacak' şiirini bize okuması yarı finalin müjdesiymiş demek ki...

İstanbul ve Essen birbirlerine soğuk
'Ruhrİstanbul'; 2010 yılında Avrupa'nın kültür başkentleri ilan edilen İstanbul ve Almanya'nın Ruhr havzası arasında işbirliği ve kültürel değişim projesini öngörüyor. İstanbul'da 14.6 milyon, Ruhr Havzası'nda ise 5.300 bin kişi yaşıyor. Ruhr, geçmişin çelik ve kömür madenleri olan bir bölge;

53 kenti var; buralarda 700 bin Türk kökenli göçmen yaşıyor.

Ruhr Havzası'nı temsilen Essen, kültür başkentlerinde İstanbul partneri... Kuzey Ren Vestfelya Eyaleti Kültür Konseyi, 12 sivil toplum örgütü ile birlikte 'Ruhrİstanbul' etkinliklerinin ilk ayağının İstanbul'da yapılmasını kararlaştırılmış. Ekim ayında da büyük bir müzikal salonda karşı etkinlikler yapılacak... İstanbul'un tanınmış kültür adamları ve sanatçılar Essen'e davet edilmiş.

Geçen yıl Almanya'dan 11 milyon turist Barselona'ya giderken, İstanbul'a gelenlerin sayısı 400 bin civarında... Hedef, Alman turistlerinin sayısını hiç olmazsa 1 milyona çıkartmak. Essen'deki Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM), etkinlikler arasında Alman ve Türk parlamentolarında karşılıklı olarak 'İstanbul ve Ruhr Geceleri' gerçekleştirmek; tanıtım için.

Bugüne kadar İstanbul'da 2010 tanıtımını yürüten İstanbul'daki komitenin, Essen'i fazla ciddiye almadığını belirtem TAM Direktörü Prof. Faruk Şen "Aynı şeyi Essen'de de görmek mümkün. 600 bin kişilik nüfusuyla Essen, İstanbul'la işbirliği yapmaktan çekiniyor. Bu açmazlardan kurtularak İstanbul ve Ruhr'un işbirliği yapmasından geçiyor, biz de bunun için çalışıyoruz" diyor.

Ege Koop'a BM delegeliği
Bu arada Antik Hotel ikinci bir toplantı daha vardı. EXPO-2015'i kaybeden İzmir'in sivil toplum örgütleri ile EXPO'ya destek veren Alman sivil toplum örgütleri 'EgEuropa' (Ege-Avrupa Çalışma Grubu) adı altında yeni bir insiyatif başlattılar. İlk olarak 4-5 Kasımda uluslararası bir ekonomik sempozyum gerçekleştirilecek İzmir'de. Bunun dışında İzmir Alaçatı'da Alman Üniversitesi'nin kuruluş çalışmalarına da hız verilecek. Bu toplantıların Almanya ayağını TAM, İzmir'deki sekreteryasını da Hüseyin Aslan'ın başkanı olduğu Ege-Koop yürütecek. Ege-Koop Başkanı Aslan'ın, iki hafta önce Birleşmiş Milletler'in Cenevre'deki ofisinde, Ekonomik ve Sosyal Konseyi nezdinde ilk Türk delege olarak atandığını öğrendik. Bu atama Aslan'ın, bir sivil toplum örgütü olan Ege-Koop'un EXPO-2015'deki çalışmalar nedeniyle yapılmış. Aslan "Bu delegeliği almamdan ötürü çok mutlu oldum. Amacımız, TAM ile birlikte Ege'yi dünyada ve Avrupa'da tanıtmak... Kasım ayında BM'de 'insan hakları ve konut' hakları üzerie bir konuşma yapacağım" diyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.