Haberler

Deprem sigortası olmayana Kablo TV de yok

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Fehim Genç
Zorunlu deprem sigortası yasa taslağının Meclis’e sunulmak üzere olduğunu açıklayan DASK Başkanı İdris Serdar, “Artık deprem sigortası olmayan eve elektrik, su, gaz, hatta Kablo TV bile bağlanmayacak” dedi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Başkanı İdris Serdar, 2000’den bugüne kadar kanun hükmünde kararname ile yürütülen doğal afet sigortaları için bir yasa taslağı hazırladığını açıkladı.
Taslağın Meclis’e sunulacak hale getirildiğini belirten Serdar, “Bu yasa çıkarsa bugüne kadar beyana dayalı olarak yapılan deprem sigortası tam anlamıyla zorunlu hale gelecek” dedi. Serdar yasayla getirilmesi planlanan değişiklikleri şöyle sıraladı:

Kaçak konuta tazminat yok
“Yasa çıktıktan sonra her türlü tapu işlemlerinde deprem sigortası yapılması şartı aranacak. Deprem sigortası olmayan konuta elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon bağlanmayacak. Hatta Kablo TV aboneliği bile verilmeyecek. Bazı belediyeler bu yaptırımları sosyal sorumluluk gereği uyguluyordu yasa çıkınca deprem sigortası olmayan ev, devletin ve belediyenin sunduğu ya da denetlediği kamu hizmetlerinden yararlanamayacak.

Serdar, Hazine arazisine kaçak olarak yapılan konutlara da deprem sigortası yapıldığını ancak bu konutların depremde hasar görmesi durumunda tazminat ödemeyeceklerini açıkladı. Serdar, “Bu konutlara tazminat ödemeyecekseniz, neden sigortalıyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Deprem sigortası beyana dayalı bir sigorta. Dolayısıyla biz yapılan beyan üzerinden konutun kaçak mı, yasal mı olduğunu anlayacak durumda değiliz. Bu nedenle acentelerimiz sigortayı yapıyor ama hasar oluşması durumunda yapılacak incelemede bu konutların Hazine arazisine kurulmuş kaçak konut olduğu ortaya çıkarsa kendilere tazminat ödenmeyecek.”

Serdar, zorunlu deprem sigortası yaptırmak için 1999 tarihinden sonra inşa edilen konutlar için inşaat ruhsatının yeterli olduğunu belirterek, “1999’dan önce yapılan konutlar için inşaat ruhsatı da gerekmiyor” dedi.

Konutların yüzde 20’si sigortalı
DASK?Başkanı İdris Serdar, zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren 13 milyon konuttan 2 milyon 750 bininin sigortası olduğunu belirterek, “Potansiyel konutların yüzde 20’si sigortalı. Bu konutlardan elde edilen prim tutarı da 253 milyon YTL. Sigortalı konut sayısını 2010’da 5 milyona çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

İdris Serdar, DASK’ın kasasında 800 milyon YTL nakit bulunduğunu ve bunun belli kriterlere sahip bankaların vadeli mevduatlarında tutulduğunu kaydederek şunları söyledi:“Bu nakit varlığımızın haricinde yurtdışındaki reasürans firmalarında 1 milyar 250 milyon euro güvencemiz var. Dolayısıyla bugün büyük bir deprem olsa bütün hasarı 15 gün içinde ödeyebiliriz.

Hasar için ilk etapta kendi kasamızdaki 800 milyon YTL, bu meblağ yeterli olmazsa reasüre ettiğimiz 1 milyar 250 milyon euro devreye girecek.”
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.