Haberler

İzmir’e Kızıl Meydan geliyor!

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Elif Demirci
Projeye göre Konak (üstte), Moskova’daki ünlü Kızıl Meydan gibi genişleyecek. Saat Kulesi, Yalı Camii ve Hükümet Konağı yıkılarak, meydanın kenarına yeniden inşa edilecek.

Yerel seçim öncesi AKP?ile CHP’nin ‘İzmir savaşı’ kızışırken, CHP?İl Başkanı, Konak’ı Rusya’nın ünlü Kızıl Meydanı’na benzetecek bir proje hazırlatıyor

Rusya korkulduğu gibi Türkiye’ye komünizmi ihraç edemedi ancak yıllar sonra Türkiye, bu ülkenin simgesi olan Kızıl Meydan’ı İzmir’in göbeğine getirmeye hazırlanıyor. CHP İl Başkanı Kemal Karataş, Konak Meydanı’nda Saat Kulesi, Yalı (Konak) Camii ve Hükümet Konağı’nın yerlerini değiştirip, diğer binaları yıkarak alanı, Rusya’daki Kızıl Meydan gibi değiştiren bir proje hazırlatıyor.

Yerel seçim öncesi, AKP’nin İzmir’i kazanmak için yaptığı ataklar sıklaşırken, CHP de ilginç projelerle savunmaya geçti. Genel Merkez’e sunmak üzere belediye başkanlarından yeni projeler isteyen CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, kendi projesini de mimarlara hazırlatıyor. Karataş’ın projesi, İzmir’e Kızıl Meydan yapmak.

Yapılar kenara çekilecek
Konak Meydanı’nın yıkılıp, Rusya’daki Kızıl Meydan gibi büyütülmesi görüşünü savunan Karataş, İzmir Saat Kulesi’nin, Yalı (Konak) Camii’nin, Hükümet Konağı’nın yıkılarak, meydanın kenarlarına yerleştirilmesi gerektiğini söylüyor:

“Konak Meydanı, İzmir’e yakışmıyor. Bu meydanın daha büyük olması lazım. Tıpkı Kızıl Meydan gibi. Ufkumuzu geniş tutmalıyız. Güney Deniz Saha Komutanlığı’ndan (Konak’taki bina) katlı otoparka kadar meydandaki her şeyi kaldıracağız. İzmir Büyükşehir Belediye binası, defterdarlık, kaymakamlık gibi resmi kurumların hepsi yıkılacak ve gökdelenler bölgesi dediğimiz Bayraklı’da yapılacak. İzmir Saat Kulesi, Yalı (Konak) Camii, Hükümet Konağı da yıkılacak bu binalar taşları numaralandırılarak,?aslına uygun bir şekilde meydanın kenarlarına kurulacak. Kemeraltı girişindeki mağazalar da yıkılacak, meydan, 1’inci Beyler Sokak’a kadar genişletilecek. Genişleyen meydana Cumhuriyet tarihini yansıtacak iddialı görkemli heykeller yapılacak. Meydanı gezen turistler, ülkenin kurtuluş mücadelesini heykelleri inceleyerek anlayacak.”

Karataş’ın projesinde Moskova’nın yanı sıra Paris’ten de esintiler var:

“Ayrıca meydanda Paris’teki gibi zafer takı da olacak. Ayrıca Agora’ya kadar uzanacak Şanzelize’ye benzeyen cadde yapılacak. O zaman İzmir’e de, Agora’ya da turist yağar. Büyük projeler pısırıklık değil, cesaret ister. Bir kente vizyon kazandırmak için cesur adımlar atmak lazım. İzmir’in tarihini yeniden yazacağız. Bu, kentin bin yıllık projesi olacak. Projeyi partinin önümüzdeki ay yapılacak program kurultayında dile getireceğim.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.