Haberler

TOKİ, ihtarname çekti Eren Talu, 'Seyrantepe gecikmez' yanıtı verdi

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ayşegül Akyarlı Güven
Galatasaray'ın Seyrantepe Stat Projesi ile ilgili tartışmalar bir türlü bitmiyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ihtarname çektiği stadın müeahhidi Eren Talu'yu "İş ilerlemezse ihale temmuz sonlarında iptal edilebilir" şeklinde uyardı. Eren Talu da Bayraktar'a cevap olarak "TOKİ'nin ihtarnamesini cuma günü aldık. Ama biz zaten revizeli iş programına uyuyoruz," dedi.

Galatasaray'ın 172 milyon dolara mal olacak Seyrantepe Stat Projesi ile ilgili tartışmalar bir türlü bitmiyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar dün Eren Talu'ya yönelik olarak, "Projede müteahhitten kaynaklanan sorunlar var. İhtarnemeyi çektik. Kendini düzeltmezse iptal ederiz" diyerek hem suçladı, hem uyardı. Projenin müteahhidi Eren Talu da, Bayraktar'a cevap olarak "TOKİ'nin ihtarnamesini cuma günü aldık. Kamuoyundan geç mi kaldı baskısı oluştu. Ama biz revizeli iş programına uyuyoruz. Proje 29 Ekim 2009'da bitecek" dedi.

Başkasıyla devam
İdare mevzuatı gereğinde yüklenicinin ihale şartnamesi ve sözleşmeye göre işi yürütmediği durumlarda önce ihtar çekildiğini, daha sonra sözleşme iptaline gidildiğini ifade eden Bayraktar şöyle konuştu: "Başka bir lüksümüz yok. Böyle durumlarda sözleşmeyi fes etmek zorundayız. Seyrantepe Projesi'nde işlerin programın gerektirdiği hızda yürümüyor. Düzeltmezlerse kendilerine temmuzun ortalarında ikinci bir ihtar çekeceğiz. Kule vinçler çalışıyor mu buna bakacağız. İkinci ihtardan sonra yine işler düzelmezse 20 gün sonra, temmuz sonlarında ihaleyi iptal ederiz. İptal olursa da hiç problem olmaz. 14 gün içinde yeni bir ihale açarak yolumuza devam ederiz. TOKİ bu işleri iyi bilir."

Biz geç kalmadık
Ancak, verilen bu süre dolmadan TOKİ, Eren Talu'ya projeyi zamanında teslim etmesi konusunda uyaran bir ihtarname gönderdi. TOKİ'nin gönderdiği bu ihtarnamenin cuma günü ellerine geçtiğini dile getiren eren Talu, şunları söyledi: "Revize programda belirttiğimiz gibi statik, mekanik ve elektrik projesini 90 dün içinde tamamlamamız gerekiyor. TOKİ projenin ön çalışması kapsamında bunu biritmemizi bekliyor. Ancak biz geç kalmadık. İş programında da gerekli gelişmeleri yaptık."

Süre hatırlatması
İlk programda önlerine çıkan zemin sorununun 15 Nisan'a kadar önlerini kestiğini, TOKİ'nin onayının ardından hiçbir duraksama yaşamadıklarını ifade eden Talu, şöyle konuştu: "TOKİ bize gönderdiği ihtarname ile uyarıda değil 'Süreyi aşmayın' hatırlatmasında bulunuyor. Bunlar zor işler değil. Stadı bitireceğiz. Kamuoyundan bir baskı oluştu ama bence biz 15 Nisan'dan bu yana iyi gidiyoruz. Projenin 29 Ekim 2009'da bitmemesi için hiçbir neden yok. Bu kadar değişime rağmen projenin tamamı için yeni süre bile istemedik."

Çürük zemine takılmıştı
Geçen yıl eylül ayından Talu-Alke Ortak Girişim Grubu'nun ihaleyi kazanmasının ardından inşaatının tamamlanması için 720 günlük bir süre bulunduğu açıklanmıştı. Eren Talu, ihale bitiminde Seyrantepe stadını zamanında, mükemmel bir şekilde tamamlayacaklarını vurgulamıştı. Ancak ilk sorun Seyrantepe'nin zemininde yaşandı. Zeminin çürük çıktığını belirten Eren Talu, zemini yükseltip dışarıya yapmak istediği otoparkları da alt kata yerleştirmek için ek süre istedi. Talu'nun yeni hazırladığı projeyi 15 Nisan'da onaylayan TOKİ yenilenecek statik, mekanik ve elektrik projelerinin teslim süresini de 15 Temmuz'a kadar uzattı.

Sıkıntıyla boğuşuyoruz buna can dayanmaz
İstanbul'da 110, Ankara'da ise 40 şantiyeleri bulunduğuna işaret eden Erdoğan Bayraktar, TOKİ'nin mali tablolarına ilişkin de şu bilgileri verdi: "8 milyar YTL alacak portföyümüz var. 4 milyar YTL'lik malımız, yani arsa konut ve işyerimiz var. Ama sıcak paramız yok. Bir yerde istihkam köprüsüne ihtiyacımız var. Ayda 350 milyon YTL rutin akarımız var ama ayda 650 milyon YTL ödeme yapıyoruz. Sıkıntılarla boğuşuyoruz. Buna can dayanmaz. Bu tip para sıkıntımız var. Ama bugüne kadar geldik. Son dönemdeki peşin ödemeli indirim kampanyasından 350 milyon YTL geldi. Borcumuz yok gibi. Yeni doğmuş çocuğa anası nasıl sarılırsa, bizde çocuğumuza sarılıp onunla yatıp kalkıyoruz."

Yüzde 15'i bitsin, kredi kullanırız
Eren Talu, 170 milyon dolara mal olacak proje için belirli kredi haklarının bulunduğunu söyleyerek, "Bu kadar büyük çaplı projeyi kimse kredisiz yapamaz. Projenin yüzde 15'i tamamlanınca TOKİ'den alacağımız belge ile kredi kullancağız" dedi.

İndirim kampanyasına 10 bin başvuru geldi
GAYRİMENKUL piyasasının en erken 8 ay, en geç 1.5 yıl içinde açılmasını beklendiğini dile getiren Erdoğan Bayraktar, "Bu sürenin sonunda fiyatlarda patlama yaşanacak. Gerçekleştirdiğimiz indirim kampanyasına 1600'ü son gün olmak üzere toplam 10 bin kişi müracaat etti. 15 bin başvuru beklememize rağmen işin ciddiyeti açısından uzatmadık. 5-6 ay sonra belki 2009'un başlarında yeni bir indirim kampanyası yapabiliriz" dedi.

Diyarbakır'da belediye projelere engel oluyor
Diyarbakır'da 418 milyon YTL'lik yatırımlarımız bulunduğunu söyleyen Erdoğan Bayraktar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin engellemelerinden yakındı. Belediyenin, hastanenin elektrik ihtiyacının karşılanmasına mani olduğunu, konut projelerinin altyapı ihaleleri içinde sorun yarattığını ifade eden Bayraktar, "Biz belediyeden para pul istemiyoruz. Sadece bize engel olmasınlar. 'Başbakan bana problem değil, iş getirin' diyor. Belediyenin çıkardığı engellere rağmen projelerimizi gerçekleştirmekte kararlıyız. Devam eden ve ihale edilecek projelerle bölgeye 9 bin 912 konut, 14 ilköğretim okulu, 19 spor salonu, 6 ticaret merkezi kazandırılacak."

Rusya'dan Tayland'dan TOKİ'ye iş teklifi var
Erdoğan Bayraktar, Cezayir, Tunus gibi ülkelerde kendilerini model alan kuruluşlara "Cezayir'in TOKİ'si, Tunus'un TOKİ'si" denildiğini dile getirerek, "Cezayir, Romanya, Ukrayna, Rusya, Kazakistan ve Nijerya ve Tayland gibi ülkeler TOKİ'ye "beraber iş yapalım" teklifinde bulunuyorlar" dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.