Haberler

Dere yatağına kaçak kampüs

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Gökhan Yılmaz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar planının iptal edilmesini fırsat bilen Beykent Üniversitesi dere yatağına kaçak kampüs inşaatı başlattı. Şişli Belediyesi'nin şikayeti üzerine inşaata vurduğu mühürler söküldü.

Şişli Ayazağa'da 4 yıl önce yapımına başlanan Özel Beykent Üniversitesi kampusünün dere yatağına inşaa edildiği ortaya çıktı. Şişli Belediyesi'nden izin alınmadan yapılan ve İstanbul imar planının iptal edilmesinin ardından yapımına hız verilen bina inşaatları bütün girişimlere rağmen durdurulamadı.

İnşaat 2006'da başladı
Beykent Üniversitesi'nin Ayazağa Köyü'ndeki kampus inşaatı Mart 2004'te başladı. Dere yatağında kalan arazinin bir bölümüne üniversitenin ilk binalarına Şişli Belediyesi'nden ruhsat alınarak başlandı. O dönem yürürlükte olan imar kanunlarına göre dere yatağında kaldığı vurgulanan araziye en fazla 4 kat yükseklikte bina inşa edilebiliyordu. Üniversite 2006'da ise 6 katlı iki binanın inşaatına ruhsat almadan başladı.

Belediye görmedi
Üniversite yönetimi 2005 yılına kadar geçerli olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/ 5000'lik planın yargı kararıyla durdurulmasını fırsat bilerek, kaçak bina inşaatına hız verdi. İptal edilen planlara göre dere yatağında olduğu için risk taşıyan araziye en fazla 4 katlı bina yapılabiliyordu. Üniversite yönetimi, yeni imar planında tadilat yapılabileceğini düşünerek inşaatlara hız verdi. Plansız kalan bölgede hiçbir izin almadan 2006'da 6 katlı 2 bina inşaatına başladı. 2 yıl kaçak inşaatı görmezden gelen Şişli Belediyesi ise vatandaşların şikayetleri üzerine 28 Eylül 2007'de inşaatın durdurulması için 'yapı tatil tutanağı' düzenledi. Kaçak inşaatlar mühürlendi.

Yıkım kararı bekliyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 14 Mart 2008'de kaçak binaların yıkılması için aldığı encümen kararını Şişli Belediyesi'ne tebliğ etti. Beyken Üniversitesi yönetimi kaçak binaları yıkmamakta direnirse, belediye ekiplerinin yıkması ve yıkım masrafının yüzde 20 fazlasını ödemek zorunda kalacak. Yasalara göre, yapı ruhsatı almadan inşaat yapan ve kaçak yapıyı yıkmamakta ısrar eden kişiye kamu davası açılarak 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor.

Mührü kırıp inşaata devam ettiler
Üniversite yönetimi mühürleri kırarak inşaata devam edince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması ve kaçak katların Şişli Belediyesi tarafından yıkılması için encümen kararı aldı. Büyükşehir'in aldığı bu kararların tebliğinin ardından, Şişli Belediyesi, 20 Kasım 2007 tarihli belediye encümeni toplantısında, yıkım ve 42 bin YTL caza kesilmesine karar verdi. Ancak tüm bu yaptırımlara rağmen Beykent Üniversitesi yönetimi kaçak inşaata devam etti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.