Haberler

Doğaya karşı suç işliyorlar

Tarih: 24 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Dünyanın önde gelen iklim değişikliği uzmanlarından James Hansen, ABD Kongresi’nde yapacağı açıklanan konuşmada petrol şirketi yöneticilerinin “insanlığa ve doğaya karşı işledikleri suçlardan dolayı” yargılanmalarını isteyecek. Sigara şirketlerinin kanser vakalarının üzerini örtmesine benzer olarak, büyük petrol şirketlerinin de küresel ısınmaya yol açtığını inkâr ettiğini söyleyen Hansen’in, iklim değişikliğinin önüne geçilememesi halinde bir an önce radikal önlemler alınması gerektiğine işaret etmesi bekleniyor.

Hansen’in basına açıklanan konuşmasında, ExxonMobil ve Peabody Energy gibi büyük petrol şirketlerinde çalışan yöneticilerin küresel ısınmayla ilgili olarak toplumu yanılttıkları için yargılanmaları çağrısı yapacağı bildirildi.

James Hansen, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Eğer çeşitli kurumlar aracılığıyla okul kitaplarına bile giren yanlış bilgilerin yayılmasından sorumlu yönetici konumundaysanız, bu bir suçtur” dedi.

23 Haziran 1988’de de Kongre’de bir konuşma yapan ve ilk defa küresel ısınma tehdidine dikkat çeken isimlerin başında gelen Hansen, o dönemde birçok bilim adamının aksine acil olarak harekete geçilmesi gerektiğini belirtmişti. Hansen’ın ayrıca kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesi küresel ısınma konusunda yeterli çabayı göstermemekle eleştirdiği Kongre üyelerine baskı yapması bekleniyor.

NASA’ya bağlı Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nün başkanı olan Hansen, yeni ABD Başkanı’nın göreve başlayacağı 2009 yılının ABD’nin imzalamadığı Kyoto Protokülü’nün geleceği açısından da önemli olacağını vurguladı. Hansen, “Yeni ABD başkanı, eski başkanlardan Kennedy’nin aya insan gönderme kararına benzer olarak bu konuda inisiyatif almalıdır” diye konuştu. Hansen, “Asıl sorun siyasi irade değil, lobicilerdir. Gerçek şu ki Washington’da paranın sözü geçiyor ve demokrasi olması gerektiği gibi işlemiyor” yorumunu yaptı.

Öte yandan Hansen’in da aralarında olduğu 150 kişi, küresel ısınmaya karşı dünya liderleri üzerinde baskının arttırılması amacıyla başlattıkları kampanya kapsamında, gazetelerde yayımladıkları ilanlarla karbon seviyesindeki hedefin daha da azaltılmasını talep etti.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.