Haberler

Dolmabahçe'deki saat kulesi restore ediliyor

Tarih: 24 Haziran 2008 Kaynak: Dünya
TBMM ile İtalyan Ticaret Merkezi ve Assorestauro Servisi arasında Dolmabahçe Sarayı bahçesindeki saat kulesinin restorasyon ve konservasyonuna ilişkin protokol imzalandı.

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, TBMM'deki imza töreninden önce Türkçe yaptığı kısa konuşmasında, bu protokolün Türkiye ile İtalya arasında mimari işbirliği açısından önemli bir temel oluşturacağını ifade ederek, bunun iki ülke parlamentosu arasındaki mükemmel ilişkilerin bir parçası olduğunu kaydetti. Marsilli, İtalyan parlamentosunun Türkiye'nin AB sürecine destek verdiğini ifade ederek, parlamentolar arası ilişkileri geliştirmek amacıyla parlamento başkanının da Ekim ayında Ankara'yı ziyaret edeceğini bildirdi.

İtalya Ticaret Merkezi Başkanı Umberto Vattani de, Türkiye ile ülkesi arasındaki bağların güçlü olduğuna işaret ederek, bu bağın ekonomi ve ticaretten önce sanat ve kültür alanlarında tesis edildiğini söyledi. Türkiye'nin son yıllarda yüzde 7'lik büyüme hızına ulaştığını belirten Vattani, Türkiye'nin ekonomik açıdan İtalyan girişimcilik sisteminin öncelikli ortağı olduğunu kaydetti. Doğrudan yatırımlar ile Türkiye'de faaliyet gösteren İtalyan firma sayısının 600'ü geçtiğini hatırlatan Vattani, İtalya'nın Türkiye'nin üçüncü ticaret ortağı olduğunu ifade etti.

İtalya'nın moda, sanayi ürünleri, dizayn ve dün gece iyi bir örneğini sergilemese de sporu da Türkiye'de son derece popüler olduğunu söyleyen Vattani, iki ülke arasındaki turizm potansiyelinin de önemli seviyede olduğunu belirtti. Vattani, Başbakan Silvio Berlusconi ve hükümetinin, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini ve Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğini kaydetti. İtalyan Ticaret Merkezinin dünya çapında yürüttüğü restorasyon faaliyetlerine de değinen Vattani, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde de birçok girişimin altına imza atacaklarını belirtti.

Assorestauro Başkan Yardımcısı Caterina Giovannini de konuşmasında, projenin iki ülke arasında daha fazla yakınlaşma ve işbirliği için sarf edilen çabaların ve gösterilen iradenin önemli bir kanıtı olduğunu ifade etti. Giovannini, bu ve bunun gibi girişimlerin, Türkiye'nin zengin sanatsal ve mimari mirasının daha da değerlenmesine ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliğine katkıda bulunacağına olan inancını dile getirdi. Saat kulesinin restorasyon projesinin safhaları hakkında da kısa bilgi veren Giovannini, röleve ve tanı çalışmalarıyla elde edilecek verilen işlenmesinin ardından oluşturulacak projenin, TBMM'nin Teknik ve Bilimsel Komitesine sunulacağını ve projenin karara bağlanmasının ardından da şantiye faaliyetlerine geçileceğini sözlerine ekledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.