Haberler

Rüzgar enerjisinde dev şirketler lisans için yarışıyor

Tarih: 24 Haziran 2008 Kaynak: CNN Türk
Petrol fiyatlarındaki artış, küresel ısınma ve arz sıkıntısı yatırımcıları rüzgar enerjisine yöneltti. 1 Kasım'da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) üretim tesisi kurmak isteyen şirketlerden mevcut kapasitenin iki katı kadar başvuru geldi.

General Electric ve Siemens gibi dünya devleri de türbin üreterek Türkiye'deki rüzgar enerjisi pastasından pay almayı hedefliyor.

Petrol fiyatlarının önlenemeyen yükselişi, küresel ısınmayla mücadele arz sıkıntısı dünyayı alternatif enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Yatırımcıların bu alanda en büyük gözdesi ise rüzgar enerjisi.

Türkiye'de bu alanda yatırımlar henüz çok yeni. Mevcut kapasite 27 bin megawatt ve şimdilik yalnızca Bozcaada, Çanakkale ve Bandırma'da rüzgar enerjisinden elektrik üretiliyor.

Dünyada ise 2010 yılında kullanılacak enerjinin yüzde 10'unu rüzgardan sağlanması hedefleniyor. 2020 için ise hedef bu oranın yüzde 50'ye çıkması.

EPDK, 1 Kasım'da 750 adet rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurulması için başvuru topladı. Toplam 156 milyar YTL'lik, mevcut kurulu gücün iki katına yakın başvuru oldu.

Bunun üzerine şirketlerin kamuya vereceği katkı payı üzerinden yarışacağı ihaleler yapılması kararlaştırıldı. Yani aynı bölgede rüzgar enerjisi santrali kurmak için başvuruda bulunan şirketler ihaleye girecek. En fazla parayı veren santrali kurmaya hak kazanacak.

Türkiye'de rüzgar enerjisi konusunda talep patlaması yaşanırken ABD'de yayımlanan The Washington Post gazetesi tarafından "dünyanın en etkili düşünürlerinden biri" olarak gösterilen Lester R. Brown dahi, "Ben olsam Türkiye'de rüzgara yatırım yaparım" dedi.

Rüzgar enerjisi ile ilgilenen isimlerin başında Hüsnü Özyeğin geliyor. Finansbank'ın yüzde 46'sını Yunanlı NBG'ye 2.5 milyar dolara sattıktan sonra Özyeğin yeni hedefleri arasında baş sıraya rüzgar enerjisini koydu.

EPDK'ya rüzgar santralı kurmak için başvuru yapan Özyeğin, tek başlarına 1.5 milyar euroluk yatırım yapacaklarını açıkladı.

Zorlu Grubu da, "rüzgar enerjisi yatırımlarında varım" diyen gruplardan. Zorlu Grubu Enerji Başkanı Murat Sungur, Bursa Osmaniye'de toplam 245 megawatt kapasiteli Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santralini kuracaklarını açıkladı.

Siemens, General Electric gibi dünya devleri de artan talebi ve potansiyeli değerlendiriyor. Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden Siemens, Türkiye'de rüzgâr türbini üretimi için ortak arıyor.

General Electric Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan da, rüzgar türbini üreticilerinin Türkiye'deki talebe yetişemediğine dikkat çekiyor. Özkan, "Bugün sipariş verseniz bile ancak 2011'de tirbün alabilirsiniz" diyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.